Elemzés

Három fő kihívás, amellyel az európai energiapiac idén szembenéz

S.Rita | 2023.05.24. 01:00

Lehet, hogy Európa jó munkát végzett az orosz olajtól és gáztól való függőségének csökkentésében és az ukrajnai háború okozta energiaválság enyhítésében, de még „nem jutott ki a bajból” – mondta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője a CNBC-nek.

 

„Európa képes volt átalakítani energiapiacait, az orosz gáz részesedését 4% alá csökkenteni, és gazdasága mégsem ment át recesszión” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a CNBC-nek május 21-én.

„Európa kibocsátása csökkent, és a gáztárolás nagyon tisztességes szinten van” – jegyezte meg Birol a Japánban, Hirosimában megrendezett G7-csúcstalálkozó kapcsán.

Oroszország hagyományosan kulcsszerepet játszik a világ energiaellátásban, de a nyugati országoknak az ország energiájára való támaszkodása jelentősen csökkent, mivel folyamatosan újabb szankciókat hoznak megbüntetésére az ukrajnai invázió miatt.

„Az európai országok jó munkát végeztek tavaly télen” – mondta az IEA vezetője, kiemelve, hogy a régiónak sikerült „égve tartania a villanyt” és távol tartani a téli válságot, részben a vártnál enyhébb télnek köszönhetően. Birol azonban figyelmeztetett, hogy a régió energiapiacának idén még három fő akadályt kell leküzdenie.

A kínai LNG iránti kereslet az év második felében várhatóan megélénkül. (Fotó: Canva)

 

Növekvő kínai kereslet

A világ energiaellátása bőséges volt tavaly, amikor Kína még zárlat alatt volt, és a gazdasági tevékenység lassulása miatt kevesebb olajat és gázt vásárolt. Ugyanez azonban most már nem mondható el, és Európának idén nehezebb téllel kell szembenéznie.

A kínai LNG iránti kereslet az év második felében várhatóan megélénkül – mondta Birol, hozzátéve, hogy az országba irányuló gázimport „kulcsfontosságú meghatározója” a földgázpiacok keresletének.

Birol azonban úgy vélte, lehet egy jóslat is – az árak az előrejelzettnél enyhébbek lehetnek, és nem számít a Kínából érkező import „nagy fellendülésére”. Mindazonáltal az ország olajtörténetét illetően más narratíva játszódik le – mondta.

Kína decemberi kilépése a „nulla covid politikájából” az energia iránti kereslet növekedését eredményezte, az IEA előrejelzése szerint a globális olajkereslet idén több mint napi 2 millió hordóval fog növekedni. Nem meglepő, hogy Kína az USA után a világ második legnagyobb olajimportőre, a keresletnövekedés közel 60 százalékát Kína adja majd – jegyezte meg Birol.

 

Az USA adósságtörlesztési kötelezettsége

A globális energiapiaci szereplők is nagy figyelemmel kísérik a Fehér Ház és a republikánusok között az amerikai adósságplafonról folyó tárgyalásokat. Megállapodás nélkül az Egyesült Államok június elején fizetésképtelenséggel nézhet szembe, bár ezt valószínűtlennek tartják.

A tárgyalások szüneteltek, amíg Biden elnök a G7-ek csúcstalálkozóján vett részt Japánban. Az elnök a csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „egyáltalán nem” aggódik a tárgyalások miatt, és hogy „el fogjuk tudni kerülni a fizetésképtelenséget, és valami tisztességeset fogunk elérni”.

Birol szerint egy amerikai adósságcsőd az olaj iránti kereslet és az árak csökkenését okozná, de egyetértett azzal, hogy egy ilyen forgatókönyv valószínűtlen.

„Kerülném, hogy pontos számot mondjak, de az olajár jelentős esésére számíthatunk, ha bekövetkezik egy ilyen fizetésképtelenség. Ezt a kérdést az Egyesült Államokban kezelni fogják, és a józan ész győzedelmeskedni fog. Nem látok jelentős kockázatot a globális olajpiacokra nézve. De persze az olajpiacok mindig kockázatokkal járnak” – tette hozzá.

Az olajárak pénteken visszapattantak az előző napi több mint 1%-os veszteségről, mivel a befektetők optimisták lettek, hogy a tárgyalások folytatásával enyhül az amerikai adósságtörlesztési csőd kockázata.

„Az európai országok jó munkát végeztek tavaly télen” – mondta az IEA vezetője. (Fotó: Canva)

 

Az Oroszországra való támaszkodás továbbra is fennmarad

Az európai energiapiacok előtt álló másik fő kihívás az, hogy az orosz gáztól való függőségüket még nem sikerült teljesen megszüntetni, és az ellátás kilátásai bizonytalanok.

A régió számos országa tavaly energiaválságba került, amikor az orosz gázimportot jelentősen csökkentették.

A Gazprom Svájcba és az EU-ba irányuló gázexportja 2022-ben 55%-kal csökkent – közölte a vállalat januárban. Birol megjegyezte, hogy ha „politikai okokból” tovább csökken a gázimport, akkor Európa a következő télen ismét „némi kihívással” nézhet szembe.

Birol úgy vélte, hogy a G-7 és az európai országok nem fognak visszalépni az Oroszországgal való megállapodásba, hozzátéve, hogy Oroszország gázsztorijának „vége”. „Vége van” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.