Elemzés

Az EU „piszkos listája”: Mely országok égetik a legtöbb szenet?

S.Rita | 2023.05.26. 01:00

Két ország uralja Európa szén-dioxid-kibocsátását. Bár a szén-dioxid-kibocsátás csökken, tavaly a blokk energiaszektorának szennyezésének több mint 60%-át a szén tette ki. Az Ember nevű energetikai agytröszt új elemzése szerint Európa 10 legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója tavaly mind szénerőmű volt.

 

Ezek a létesítmények – szinte kizárólag Lengyelországban és Németországban – 2022-ben az energiaszektor összes kibocsátásának egynegyedéért voltak felelősek – írja az Euronews. Együttesen az EU teljes kibocsátásának 13 százalékát bocsátották ki, ahogyan azt az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere (EU-ETS) – az üvegházhatású gázok szennyezését számba vevő „cap and trade” rendszer – rögzíti.

„A szénerőművek az EU piszkos listájának visszaeső bűnelkövetői. Minél gyorsabban leszokik Európa a szénerőművekről, annál jobb.” – mondja Harriet Fox, az Ember elemzője.

Két ország uralja Európa szén-dioxid-kibocsátását. (Fotó: Canva)

Hol vannak Európa legszennyezőbb erőművei?

A szénerőművek közül hét erőmű az elmúlt évtizedben minden évben bekerült a 10 legnagyobb kibocsátású erőmű közé. A PGE lengyelországi Bełchatówja vezeti a listát az EU ETS-rendszer 2005-ös bevezetése óta. A második helyen az RWE németországi Neurath szénerőműve áll, amelyet a szintén németországi, de a csehországi székhelyű EPH vállalat által üzemeltetett Boxberg erőmű követ.

Az Ember jelentése szerint ez a három közműszolgáltató hatodik egymást követő évben uralta a villamosenergia-ágazat kibocsátását.

Az RWE, a PGE és az EPH egyenként majdnem annyi CO2-egyenértéket (CO2e) bocsátott ki, mint Olaszország teljes energiaszektora 2022-ben. Együttesen az uniós villamosenergia-ágazat kibocsátásának 30 százalékáért feleltek, és hozzájárulásuk nagy részét a ligniterőművek adták.

A „piszkos lista” összeállításához az Ember az EU ETS-ben rögzített 2022-es kibocsátásokat vizsgálta, amely több mint 10 000 létesítményt foglal magában olyan ágazatokban, mint a légi közlekedés, az energiaipar és az ipar.

Tavaly a villamosenergia-ágazat 739 millió tonna (CO2e) kibocsátásért volt felelős, ami az EU-ETS teljes kibocsátásának mintegy fele. A szén az energiaszektor kibocsátásának több mint 60%-át adta, amelynek kétharmadáért Németország és Lengyelország volt felelős.

Bulgária is szerepel a „bűnösök” top 10-es listáján – a BEH által üzemeltetett Maritsa East 2 ligniterőmű a 10. helyen áll.

Az Ember jelentése szerint a három közműszolgáltató hatodik egymást követő évben uralta a villamosenergia-ágazat kibocsátását. (Fotó: Canva)

Európa-szerte csökken a szén-dioxid-kibocsátás

Bár az EU kibocsátásában még mindig a szén dominál, a szénenergia hosszú távú csökkenése egyértelmű. A szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben 40 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Annak ellenére, hogy a globális gázválság idején aggódtak amiatt, hogy Európa visszatér a szénenergiához, a növekedés korlátozott volt. A szénenergiából származó kibocsátás 2021-hez képest hat százalékkal nőtt, de a 2019-es szint alatt maradt.

Az EU ETS két legnagyobb szénerőmű-kibocsátója, Németország és Lengyelország esetében is csökkent a szénenergia felhasználása.

Németország azonban gyorsabban halad. Az elmúlt évtizedben 37 százalékkal csökkentette a szénenergia kibocsátását, és most a 2030-as szén-dioxid-kivonást tűzte ki célul.

Lengyelország ezzel szemben még nem határozta meg a szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésének időpontját, és az elmúlt évtizedben csak 12 százalékos csökkentést ért el.

„Lengyelország hamarosan az EU legnagyobb kibocsátója marad, ha nem változtat irányt” – tette hozzá Fox. „Németország lépéseket tesz a szénfüggőségének csökkentése érdekében, de Lengyelország még nem kezdte el”.

Ennek eredményeképpen Lengyelország részesedése az EU ETS szénalapú villamosenergia-ágazatának kibocsátásából 2022-ben megnőtt (28 százalék), szemben az egy évtizeddel ezelőtti 19 százalékkal, míg Németország részesedése stabil maradt.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.