Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Ez az új függőleges erdő évente 41 tonna oxigént fog termelni

Devenyi Dalma | 2023.05.30. 01:00

A Wonderwoods Stefano Boeri olasz építész legújabb zöld toronyházterve Hollandiában. A projekt egy körtefával és egy ribizlibokorral kezdődött – ezek az elsők, melyek a 300 fa és 10 000 növény közül helyet kapnak itt.

 

A 66 éves olasz építész egy évtizeddel ezelőtt Milánóban debütált függőleges kertjével, és legújabb koncepciója Utrechtben kap helyet – írja az Euronews. A milánói Porta Nuova kerületben található Bosco Verticale a városi erdősítési projektek új generációját inspirálta, és Boeri építészirodája azóta igen felkapott lett – Olaszországtól Franciaországig, Svájctól Albániáig, Kairóig és Dubajig vannak megkereséseik. A Wonderwoods Vertical Forestet a Croeselaan és a Jaarbeursboulevard közötti utrechti negyedben építik, és 2024 nyarára készül el.

„Az építészet és az élő természet virtuóz integrációjának modellje lesz, amely reményeink szerint eszköz lesz a városok egyre zöldebbé tételéhez” – mondta Francesca Cesa Bianchi építész, a Stefano Boeri Architetti építésziroda munkatársa és projektigazgatója.

(Fotó: Stefano Boeri Architetti)

 

Milyen előnyei vannak a függőleges erdei épületeknek?

Ez a városi ökoszisztéma az építészek becslése szerint évente mintegy 41 tonna oxigént képes termelni, miközben megköti a CO2-t és felfogja a finom porszemcséket. A növények a levegőtisztítás mellett a város zajszennyezését is csillapítják. Nyáron a lombozat árnyéka mérsékli a hősziget hatást – csökkentve a hőmérsékletet a homlokzatokon és az épületek belsejében.

Ez jelentős hatással van a helyi mikroklímára és a lakosok jólétére, figyelembe véve az éghajlatváltozással járó hőmérsékleti értékeket. Az energiamegtakarítás előnyei is érezhetők lesznek, ami főleg a légkondicionáló berendezések használatában fog megmutatkozni.

A Wonderwoods terveit az Utrechtse Heuvelrug Nemzeti Park növényzete inspirálta. A Royal Ginkel Group „repülő kertészek” egy csoportja az épület tetejéről ereszkedik majd le, hogy gondozza a torony növényeit, ahogyan ez ma a milánói Bosco Verticale-ban is történik.

(Fotó: Stefano Boeri Architetti)

 

Kinek szól a Wonderwoods projekt?

A Wonderwoods projekt két, 105 és 70 méter magas toronyból áll, amelyekben lakások és irodák kapnak majd helyet. A magasabb torony lesz függőleges erdő. Összességében 200 különböző típusú lakás és 15 000 négyzetméternyi iroda kap majd helyet az épületekben.

„A Wonderwoods egy olyan projekt, amelyre különösen büszkék vagyunk, mivel a város és a lakosok számára egyaránt nyitott funkcióknak ad majd otthont. Ily módon hozzájárul a városi és függőleges erdősítéssel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez, lehetővé téve, hogy egyre több felhasználó élvezhesse a növények és fák közvetlen közelségével járó pozitív hatásokat” – mondja Cesa Bianchi.

Utrecht nem az első holland város, amely függőleges erdőt kap. A Stefano Boeri Architetti további projektjei között szerepel a Trudo Vertical Forest, amely Eindhovenben épült 2021-ben. Az eindhoveni vertikális erdő a világon elsőként kínál szociális bérlakásokat, amelyek kedvezményes bérleti díjakkal üzemelnek, és amelyeket a fiatalok és diákok fogadására terveztek.

 

Kiemelt kép forrása: Stefano Boeri Architetti

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.