Fenntarthatóság

Melegebb, szárazabb és naposabb: Mi történik az európai éghajlattal?

S.Rita | 2023.05.31. 01:00

A közelmúltban a Kopernikusz európai klímaállapotról, 2022-re szóló jelentése egy egyre melegebb, szárazabb és naposabb kontinensről festett képet. Miért van ez így? És milyen következményekkel jár ez az egészségünkre nézve?

 

A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat most tette közzé a 2022-es éves éghajlati adatokat. A számok megerősítik, hogy tavaly Európa az eddigi legmelegebb nyarat élte át – írja az Euronews.

 

Szélsőséges hőség és kiterjedt szárazság

A 2022-es évet szélsőséges hőség és széles körű aszály jellemezte. Az áprilisi, júliusi és szeptemberi aszályjelző térképek jól szemléltetik, hogy mennyire kiterjedt volt a probléma. Vajon 2023 nyarán is megismétlődik ez a helyzet? Julien Nicolas éghajlatkutató szerint lehetséges:

„Éppen most látjuk, hogy ez történik Spanyolországban. Igen szélsőséges hőmérsékleti viszonyok és nagyon száraz körülmények kombinálódtak, ami jóval az átlagosnál magasabb hőmérséklethez vezetett. Ez tehát egy olyan példa, ahol a 2022-es forgatókönyv megismétlődni látszik.”

Tavaly Európa az eddigi legmelegebb nyarat élte át. (Fotó: Canva)

Növekszik a hőstressz

2022-ben jelentősen megnőtt az úgynevezett „erős hőstresszel” járó napok száma. Tavaly Európa számos részén évente 40 vagy annál is több olyan nap volt, amikor a hőmérséklet érzékelése 32 és 38 fok között volt. Ez pedig egyre inkább aggodalomra ad okot az orvosoknak.

„A hőstressz szívrohamot, agyvérzést válthat ki. Kiszáradáshoz, veseelégtelenséghez vezethet” – mondja Nathalie Nidens, a German Alliance On Climate Change And Health orvosa.

A szakértő szerint az is előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszereket és élelmiszer-korlátozásokat módosítani kell, mert egyes gyógyszerek valóban érzékenyebbé tehetnek a hőséggel szemben, és ezért nagyobb kockázatot is jelentenek. Így néha az adagokat is módosítani kell.

 

Európa egyre naposabb lesz

A hőség és az aszály mellett a 2022-es év másik fő tendenciája, hogy Európa egyre naposabb lett. Tavaly a kontinensen a valaha mért legmagasabb napsütéses időtartamot regisztrálták: bizonyos helyeken több száz órával több napsütés volt. Összetett okai vannak annak, hogy miért süt többet a nap Európában, de összefoglalva az időjárási minták megváltozása és a tisztább levegő.

„A felmelegedő éghajlaton azt látjuk, hogy több az olyan helyzet, amikor a magas nyomású területek akadályozzák az alacsony nyomású területek mozgását. Emiatt egy magasnyomású terület több napsütéses időjárással járhat. A másik ok pedig az, hogy az elmúlt 20 évben kevesebb volt a szennyezés” – mondja Rob Roebeling, az Eumetsat éghajlati termékszakértője.

A jelentés szerint Európa 1980-tól fokozatosan egyre naposabb éghajlatú lett. Az európai napenergia-ágazat már most is növekszik, és ez további lendületet ad.

„A napelemes létesítmények hozama és ezáltal gazdaságossága is drámaian megnő, ha a napsütéses napok száma növekszik, különösen az évszakok közepén. Ez tehát csak pozitív hatással lesz a napenergia üzleti szempontból történő hasznosítására” – mondja Dries Acke, a Solar Power Europe politikai igazgatója.

Európa 1980-tól fokozatosan egyre naposabb éghajlatú lett. Az európai napenergia-ágazat már most is növekszik, és ez további lendületet ad. (Fotó: Canva)

 

A legfrissebb adatok

Globális szinten 2023 áprilisa 0,3 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as átlagot. Európában vegyes volt a kép: az Egyesült Királyságtól Törökországig hűvösebb volt, az Ibériai-félsziget környékén viszont sokkal melegebb. A Földközi-tenger nyugati medencéjében többször is minden eddiginél magasabb hőmérsékleti értékeket mértek áprilisban.

Például a spanyolországi Córdobában 38,8 °C, a portugáliai Morában 36,9 °C, a marokkói Marrákesben pedig 41,3 °C volt a csúcs, ami mind rekordot jelentett a hónapban.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.