Innováció

A tudósok megtalálták a módját, hogyan lehet a levegőből áramot előállítani

S.Rita | 2023.06.02. 01:00

Amerikai tudósok olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a levegő páratartalmának összegyűjtésével képes tiszta áramot termelni.

 

A Massachusetts Amherst Egyetem mérnökökből álló csapata tiszta áramot állít elő a levegőből. Az egyetem szerint szinte bármilyen anyagból lehet olyan eszközt készíteni, amely folyamatosan áramot nyer a levegő páratartalmából – írja az Euronews.

A kulcs szerintük abban rejlik, hogy az anyagot 100 nanométernél kisebb átmérőjű nanopórusokkal tudják megtölteni. A kutatók ezt „általános Air-gen-effektusnak” nevezték el.

A kutatási dokumentumban kifejtik, hogy a levegő páratartalma egy hatalmas, fenntartható energiatartalék, amely a nap- és szélerőművekkel ellentétben folyamatosan rendelkezésre áll. Eddig azonban a levegőben rejlő energiapotenciál feltárása bonyolult folyamat volt – például egyedi anyagszintézis kidolgozását igényelte, és következésképpen akadályozta a skálázhatóságot.

Az új tanulmány azonban azt állítja, hogy ezzel a felfedezéssel a szervetlen, szerves és biológiai anyagok széles skálájából folyamatosan képesek lehetünk energiát nyerni.

 

Nanopórusok felhasználásával kisméretű zivatarfelhők létrehozása

A kulcs a nanopórusokban rejlik – egy nanométeres méretű lyuk, amely lehetővé teszi a levegő és a víz áthaladását bármilyen anyagon, és végül felületi töltést hoz létre. A gyűjtőberendezésnek egy vékony anyagrétegből kellene készülnie, amely 100 nm-nél (egy emberi hajszál ezrelékénél) kisebb nanopórusokkal van tele.

Mivel ezek a lyukak olyan aprók, ahogy a vízmolekulák az anyag felső részéből az alsó részébe jutnak, a pórusok széleinek ütközve töltést hoznak létre. A réteg felső részét sokkal több töltéshordozó vízmolekula bombázná, mint az alsó részt, ami töltésegyenlőtlenséget hozna létre – hasonlóan a felhőben található töltésegyenlőtlenséghez.

Így lényegében egy kisméretű, zárt zivatar jön létre – ami viszont elektromos áramot termel.

 

Szüretelhető felhő

„A levegő óriási mennyiségű villamos energiát tartalmaz” – mondta Jun Yao, az UMass Amherst egyetem villamos- és számítástechnika adjunktusa egy nyilatkozatban.

„Gondoljunk csak egy felhőre, amely nem más, mint vízcseppek tömege. Mindegyik csepp tartalmaz egy töltést, és ha a körülmények megfelelőek, a felhő villámot képes előidézni – de nem tudjuk, hogyan lehet a villámból származó elektromosságot megbízhatóan rögzíteni.

„Amit mi tettünk, az az, hogy létrehoztunk egy ember által épített, kis méretű felhőt, amely kiszámíthatóan és folyamatosan termel számunkra áramot, hogy azt le tudjuk szedni”.

A levegőben folyamatosan jelen van a páratartalom, ami azt jelenti, hogy a szüretelő elméletileg bármilyen körülmények között, a nap 24 órájában működhetne.

„Az ötlet egyszerű, de eddig még soha nem fedezték fel, és mindenféle lehetőséget megnyit” – mondta Yao.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.