Trading

Több mint három évtizede nem látott jelenség a kínai energiapiacon

Devenyi Dalma | 2023.06.04. 01:00

Kína földgázfogyasztása és LNG-importja csökkent 2022-ben az alacsonyabb gazdasági növekedés és a magasabb gázárak következtében, ami 1990 óta az első éves fogyasztáscsökkenést jelenti – közölte csütörtökön az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA).

 

Az S&P Global Commodity Insights adatai szerint a földgázfogyasztás 1%-kal (0,4 milliárd köbláb/nap) csökkent az előző évhez képest – írja a Reuters.

A földgázfelhasználás visszaesésének fő okai a lassabb gazdasági növekedés – főként a kínai nulla-COVID-szabályozás és a széles körű zárlatok miatt -, valamint az ellátás biztonságát a kibocsátási célok elé helyező kormányzati politikák voltak.

Kína 2021-ben átvette a világ első számú LNG-importőrének szerepét, az EIA szerint mégis 2022-ben 20%-kal (2,0 Bcf/d) csökkent az importja, az alacsonyabb kereslet és a magasabb árak miatt. 2022 előtt Kína LNG-importja csak egyszer – 2015-ben – csökkent, jóval kisebb mértékben.

A hazai földgáztermelés jelentős növekedése ellenére Kína egyre inkább az importra támaszkodik növekvő gázszükségletének kielégítése érdekében.

2010 és 2022 között Kína földgázfogyasztása az erős gazdasági növekedés, az urbanizáció és a környezetvédelmi politikák hatására több mint megháromszorozódott – tette hozzá az EIA.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.