Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A napenergia először előzi meg az olajat a beruházások terén

Devenyi Dalma | 2023.06.05. 01:00

A tiszta energiával kapcsolatos technológiákra fordított kiadások – részben a globális energiaválság miatt – ugrásszerűen megnőttek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a napenergia-beruházások várhatóan idén először előzik meg az olajat.

 

Az ügynökség új jelentése szerint a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra fordított kiadások jelentősen meghaladják a fosszilis tüzelőanyagokra fordított kiadásokat. Ennek oka a globális energiaválság által kiváltott megfizethetőségi és biztonsági aggályok – írja az Euronews.

„A tiszta energia gyorsan fejlődik – gyorsabban, mint azt sokan gondolnák. Ez világosan látszik a beruházási trendeken, ahol a tiszta technológiák egyre inkább elhúznak a fosszilis tüzelőanyagok elől” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója egy nyilatkozatban.

„A fosszilis tüzelőanyagokba fektetett minden egyes dollárra most körülbelül 1,7 dollár (1,58 euró) jut a tiszta energiába. Öt évvel ezelőtt ez az arány egy az egyhez volt”.

A fosszilis tüzelőanyagokba fektetett minden egyes dollárra most körülbelül 1,7 dollár (1,58 euró) jut a tiszta energiába. Öt évvel ezelőtt ez az arány egy az egyhez volt. (Fotó: Canva)

Miért nőttek meg a tiszta energiába történő beruházások?

A napenergia-beruházások vezetésével az alacsony kibocsátású technológiák várhatóan az összes energiatermelési beruházás 90 százalékát teszik majd ki. A fogyasztók is többet fektetnek be: a hőszivattyúk globális eladásai ugrásszerűen növekednek, az elektromos járművek eladásai pedig a tavalyi ugrásszerű növekedés után 2023-ban várhatóan harmadával nőnek.

Az IEA szerint a fordulathoz számos tényező járult hozzá, az erős gazdasági növekedési időszakoktól kezdve az ingadozó fosszilis tüzelőanyagárakig, amelyek Oroszország ukrajnai invázióját követően aggodalmat keltettek az energiabiztonsággal kapcsolatban.

A tiszta energia növekedését támogató politikák is segítettek, mint például az amerikai inflációcsökkentő törvény, valamint az európai, japán és kínai kezdeményezések.

 

A fosszilis tüzelőanyag-beruházásoknak még mindig gyorsan kell csökkennie

Az IEA szerint a fosszilis tüzelőanyagokba történő beruházások még mindig növekednek, és gyorsan csökkenteniük kell ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást.

Az a néhány vállalat, amely többet fektet be, mint a COVID-19 előtt, többnyire a közel-keleti nagy nemzeti olajvállalatok közül kerül ki. Bár sok fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalat tavaly rekordnyereséget ért el, a pénz nagy részét osztalékra, részvény-visszavásárlásra és adósságtörlesztésre fordították, nem pedig a hagyományos ellátásba.

A fosszilis tüzelőanyag-beruházások várható fellendülése azonban azt jelenti, hogy a kiadások 2023-ban növekedni fognak. Az IEA szerint a teljes összeg kétszerese lesz annak a határértéknek, amelyre 2030-ig szükség van ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást. A szén tavaly minden idők legmagasabb szintjét érte el, és majdnem hatszorosa lesz annak, ami ehhez a forgatókönyvhöz szükséges.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.