Szabályozás

Jöhet a gáz Azerbajdzsánból Magyarországra

S.Rita | 2023.06.05. 01:15

Az MVM CEEnergy és az azerbajdzsáni állami olajtársaság, a SOCAR 100 millió m3 földgázról írt alá adásvételi szerződést, amelynek szállítása 2023 negyedik negyedévében kezdődik. 

 

Nem újdonság a hír, mégis mindenki nagyon örül: most, hogy aláírták a megállapodást, már tényleg megindulhatnak hazánkba a gázszállítások még idén. 2023.februárjában Szijjártó Péter februárban jelentette be, az azeri külügyminiszterrel közös fotós kézfogással, hogy évente 1-2 milliárd köbméternyi gáz érkezhet Magyarországra 2023-tól.

Az akkori politikai szándékot, most a legnagyobb magyar földgáz-nagykereskedő, az MVM CEEnergy és a SOCAR (azerbajdzsáni állami olajtársaság) megállapodásban is rögzítette.

Mátrai Károly az MVM vezérigazgatója a SOCAR elnökével, Rovshan Najaffal fog kezet

Rovshan Najaf 2022 februárja óta áll a SOCAR élén, akkor nevezte ki az azerbajdzsáni elnök. Korábban gazdasági miniszterhelyettes volt. Mátrai Károly 2023 februártól áll az MVM Csoport élén.

Kapós az azeri energia

A SOCAR egy hónapja kapott engedélyt a bulgáriai földgázkereskedelemre, Törökország is tárgyalásokat folytat a fekete-tengeri gázmező közös fejlesztéséről Azerbajdzsánnal, cserébe a Kaszpi-tengeren található azeri szénhidrogének feltárásáért és fejlesztéséért. A fekete-tengeri Sakarya gázmező projektjében akár közös termelés, fejlesztés, feltárást is el tud a török fél képzelni. Törökország egyetlen nagyszabású gázlelőhelye, a mélytengeri Sakarya-mező várhatóan idén kezdi meg a termelést.

A MOL-nak is van Bakuban érdekeltsége:, csak az nem földgáz, hanem olaj: 2019-ben jelent meg a hazai nagyvállalat Azerbajdzsánban, ahol 9.57%-os érdekeltséget szerzett az Azeri-Chirag-Gunashli (“ACG”) olajmezőben és 8.9%-os effektív érdekeltséget a Baku-Tbilisi-Ceyhan (“BTC”) csővezetékben, ami Cheyhan mediterráni kikötőjébe szállítja a nyersolajat. A megállapodás 2020 áprilisában zárult le. A BP által operált, Kaszpi-tengeren található szuperóriás olajmező 1997-ben kezdte meg a termelést, melyben jelenleg a MOL a harmadik legnagyobb partner.

fotók: LinkedIn

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.