Mobilitás

Élvezetes vezethetőség, erős motorok: hivatalosan is elkezdődött a hibridek új korszaka

Benedek Attila | 2023.06.06. 01:00

Aki a korábbi rossz tapasztalatok miatt viszolyog a hibridektől, azt megnyugtatjuk: élvezetes vezethetőség, erős motorok és szuper sima működés jelmezi az új generáció tagjait.

 

A Toyota dobta piacra a világ első hibrid autóját, ami az 1997-ben szalonokba került Prius volt. A fura kinézetű masina sikeres típussá vált, nemrég jött ki az ötödik generációja. A japánok remek PR munkájának köszönhetően – a hibrid hajtást – szinte mindenki a Toyotához köti.

Közben a többiek felzárkóztak, ez a változás mindenkinek jó. Ugyanis a hibridek kockázatmentes belépési pontot jelentenek a környezetbarát autók világába. Ugyanis nem kell tölteni őket, miközben városban sokat mennek elektromos módban.

Izgalmas jövőt vetít előre az amerikai piacra készült Tacoma. (Fotó: Toyota)

Nehéz kezdet

Aki szeret vezetni, az jó ideig kerülte a japánok szuper megbízható hibridjeit. A távolságtartásnak az oka az volt, hogy a Priusok hajtásláncát a takarékos üzemre programozták. Ezért a technika az átlagosnál erőteljesebb gyorsítást motorbőgéssel „honorálta”. Ez kivédhető volt a nyugodt közlekedéssel. Ez a működés volt az oka, hogy sokan nem kedvelték Priusokat és hasonló megoldással szerelt Auris típusokat.

Pár éve a Toyota változtatott a recepten, a fő újdonságot az erősebb hajtásláncok megjelenése jelentette. A kétliteres és 2,5 literes motoroknak köszönhetően az autók dinamikusabbá és fürgébbe váltak. A vezetésért rajongók már kevésbé panaszkodhattak.

A változás tovább gyűrűzött, mert a nemrég felfrissült Yaris megkapta a 130 lóerős hibrid technikát. Ennél a fő változás az élénkebb, jobban reagáló hajtáslánc.

Izgalmas jövőt vetít előre az amerikai piacra készült Tacoma. A Hiluxszal rokon kisteherautót 2,4 literes, benzines turbómotor és elektromos rásegítés kettőse működteti. A számok jól mutatnak. A jövőre szalonokba kerülő pickupot, 326 lóerő és 630 Nm nyomaték jellemzi…

 

e-Power és társai

A műfaj egyik legizgalmasabb műszaki megoldása a Nissantól érkezett. A japánok okosak, ugyanis az e–Power néven futó technikát eddig csak hazai pályán használták. Az első generáció 2016-ban debütált. Az új verzió sikeres, mert a 2020-ban megjelent Note-ból, gyorsan elkapkodtak 20 ezer darabot. Nemcsak kisautók hajtására rendezkedett be a Nissan, hanem az új Qashqai és X-Trail is megkapta – az erősebb – már 190 lóerőt és 330 Nm tudó villanymotort használó megoldást.

Ennek a különlegessége, hogy a takarékosságra hangolt motort csak áramtermelésre használja az autó. Az 1,5 literes háromhengeres a hajtásban nem is vesz részt. Ez a megoldás villanyautós vezetési élményt és minimális városi fogyasztást produkál.

A már a Stellantis vállalatcsoporthoz tartozó Citroën és testvérmárkái is komolyat erősítettek ezen a téren. (Fotó: Citroën)

Honda eCVT

A Sonyval együttműködő Honda friss fejlesztésű hibrid technikája a pár éve piacon lévő Jazz és HR-V típusokban debütált. Itt csak nagyobb tempónál hajtja a motor közvetlenül az autót, az új megoldás élvezhetőbb vezetést tesz lehetővé, mint a korábbi megoldások.

A habot a tortán az új Civic, már kétliteres hibridje jelenti. Ez a típus az élénkségével, gyors reakciójával már sok kétkedőt meggyőzött. És akkor vicces fogyasztását meg nem is említettük.

Az új Type-R, viszont még a hagyományos megoldásaival nyűgözi le a sportos autókért rajongókat.

 

Francia vonal

A gall gyártók közül a hibrid vonatra, az autó újrahasznosítás mestere, a Renault ült fel először. a Clio kapta meg a Renault új megoldását. Amely talán kevésbé kifinomult, mint a japánok által kínált megoldások. A már a Stellantis vállalatcsoporthoz tartozó Citroën és testvérmárkái is komolyat erősítettek ezen a téren.

A tölthető-hibrid megoldások mellett kijöttek az első hagyományos – találóan – öntöltőnek nevezett rendszerükkel. Amiben 136 lóerős benzinmotor és a 28 lóerős villanymotor működik együtt.

Ennek eredménye a sima működés és a csökkenő fogyasztás. A legígéretesebb adat, hogy a városi fogyasztás 30 százalékkal zuhant, miközben nem kell az autót konnektorról tölteni.

 

Kiemelt kép forrása: Honda

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.