Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Milyen olajkitermelés-csökkentésekről állapodtak meg az OPEC+ ülésén?

Devenyi Dalma | 2023.06.07. 01:00

Szaúd-Arábia júliusban mélyrehatóan csökkenteni fogja kitermelését az OPEC+ szélesebb körű, a kínálat 2024 végéig történő korlátozásáról szóló megállapodás mellett, mivel a csoportnak csökkenő olajárakkal kell szembenéznie.

 

Az alábbiakban az OPEC+ vasárnapi megállapodását és annak kínálatra gyakorolt hatását ismertetjük a Reuters cikke alapján.

 

Miben állapodtak meg 2023-ra?

Az OPEC+ már korábban is napi 3,66 millió hordó olajkibocsátás-csökkentést vezetett be, ami a globális kereslet 3,6%-ának felel meg. Ez a szám magában foglalja a 2022. augusztusi termelési szintről tavaly elfogadott 2 millió bpd (barrel per day, azaz hordó per nap) csökkentést, valamint további 1,66 millió bpd önkéntes csökkentést kilenc OPEC+ ország részéről. Az OPEC+ nem növelte a 2023-as termeléscsökkentést.

Vasárnap azonban Szaúd-Arábia további önkéntes, 1 millió bpd olajkibocsátás-csökkentést ígért július hónapra, amely meghosszabbítható. Ennek eredményeként az ország kitermelése júliusban 9 millió bpd-re csökken a májusi mintegy 10 millió bpd-ről júliusban.

Az OPEC+ már korábban is napi 3,66 millió hordó olajkibocsátás-csökkentést vezetett be. (Fotó: Canva)

Miben állapodtak meg 2024-re?

Az OPEC+ vasárnap úgy döntött, hogy a 2024-re vonatkozó alacsonyabb termelési célt helyezi előtérbe. Amellett, hogy a csoport további egy évvel meghosszabbította a meglévő 3,66 millió bpd kapacitáscsökkentést, megállapodott abban is, hogy 2024 januárjától a jelenlegi célokhoz képest további 1,4 millió bpd-vel, összesen 40,46 millió bpd-re csökkenti a teljes termelési célt.

A további önkéntes termeléscsökkentésekkel együtt, amelyeket a kilenc részt vevő ország 2024 végéig meghosszabbított, ez még alacsonyabb, 38,81 millió bpd célt eredményez.

Reálértéken ez a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataihoz viszonyítva mintegy 500 000 bpd-vel alacsonyabb a 2023. áprilisi termelésnél. A vasárnapi megállapodás részeként az Egyesült Arab Emírségek magasabb termelési célt kapott. Eközben Oroszország, Nigéria és Angola célkitűzései csökkentek, hogy összhangba kerüljenek a csökkenő termelési szintekkel.

 

Mi a rövid távú hatás?

Elemzők, köztük az OPEC és az IEA elemzői már a jelenlegi OPEC+ termelési politika mellett is a kínálat szűkülésére számítottak 2023 második felében. Mivel Szaúd-Arábia a múltban teljes mértékben teljesítette a kitermelési kötelezettségvállalásait, az elemzők szerint az alku kezdeti hatása a kínálat csökkenése lesz.

A Rystad Energy arra számít, hogy a szaúdi csökkentés júliusban 3 millió bpd fölé mélyíti a piaci deficitet, „ami a következő hetekben felfelé irányuló nyomást jelenthet”.

„Az olajegyensúly szigorodni fog az önkéntes szaúdi csökkentés miatt, amelyet júliusra hirdettek meg, de szükség esetén meghosszabbítható” – mondta Varga Tamás a PVM olajbrókercégtől.

A szaúdi belföldi nyersolajfelhasználás a nyári hónapokban akár 1 millió bpd-re is emelkedik, amikor a légkondicionálás iránti kereslet hajtja az energiafogyasztást.

 

2024-es készletek

A JP Morgan becslése szerint az OPEC+ döntése a korábbi várakozásokhoz képest közel 1,1 millió bpd-vel csökkenti a kínálatot 2024-ben.

„Ez a csökkentés szinte teljes egészében a szövetség nagyobb termelői jönne, és csak nagyon kevés származna a kisebb tagoktól, mivel termelési kapacitásuk valószínűleg a kvótájuk alatt marad” – írta jelentésében a JP Morgan.

Oroszország 2024-es célkitűzése az OPEC titkársága szerint a másodlagos források által 2023 februárjára becsült szükséges termelési szint, amely 2023 júniusáig felülvizsgálható.

 

Kiemelt kép forrása: Cavna

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.