Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Hogyan segít a technológia az éghajlati válság megoldásában?

Devenyi Dalma | 2023.06.08. 01:00

A megújuló energiával és a szén-dioxid-leválasztással kapcsolatos megoldások célja a további éghajlatváltozás megelőzése.

 

„A klímatechnológia az egyetlen kiút a klímaválságból” – mondta Arnold Schwarzenegger, Kalifornia volt republikánus kormányzója és klímakampányért küzdő politikus a BBC műsorvezetőjének. Mindeközben az Egyesült Királyság kormánya engedélyeket adott ki a leválasztott CO2 Északi-tenger alatti szivattyúzására – írja a Top Gear.

Nemrég Abu Dhabiban szerveztek konferenciát, hogy bemutassanak számos előremutató éghajlati technológiát. A konferencia fő előadója Dr. Sultan Ahmed Al Jaber volt, aki a 2023-as COP28 klímakonferencia elnöke lesz.

Az olcsóbb napenergia hatásai

A konferencián szó volt a megújuló energiaforrásokkal történő tiszta energiatermelésről, az energiaigényes iparágakban az olaj és a gáz hidrogénnel való helyettesítéséről, a közlekedés szén-dioxid-mentesítéséről és a szén-dioxid-leválasztás különböző formáiról.

Ezek közül néhány egyre olcsóbb. Amikor a Tesla Roadstert 2008-ban piacra dobták, Abu Dhabiban a napenergiával termelt áram ára körülbelül 2,5 dollár/kWh volt. Ma már 1.35 cent/kWh körül van.

A napenergia egy részét hidrogén előállítására használják. Ez az egyik legjobb módja az ipar szén-dioxid-mentesítésének. Négy anyagtípus – acél, cement, alumínium és vegyi anyagok – előállítása felelős a jelenlegi kibocsátások mintegy hatodáért. Ezekhez magas hőmérsékletre van szükség, amelyet jelenleg többnyire kőolajjal állítanak elő.

A hő előállításának egyik módja a hidrogén használata, a másik a villamos energia. A ma gyártott BMW-k szinte mindegyike az Emirates Global Aluminium által napenergia felhasználásával olvasztott alumíniumot használja.

Amikor a Tesla Roadstert 2008-ban piacra dobták, Abu Dhabiban a napenergiával termelt áram ára körülbelül 2,5 dollár/kWh volt. Ma már 1.35 cent/kWh körül van. (Fotó: Canva)

CO2-ből műanyag

Ahol a CO2-kibocsátás továbbra is fennmarad, ott a leválasztás ad reményt. A szén-dioxid-leválasztás két kategóriába sorolható. Az első és legegyszerűbb az ipari folyamatok kéményeiből történő CO2-leválasztás. Ezt követően a szén-dioxidot tartósan visszasajtolják a földbe, mint a közelmúltban kiadott északi-tengeri engedélyek esetében. A cél az, hogy hat éven belül megkezdődjenek, és potenciálisan az Egyesült Királyság CO2-mennyiségének egytizedét tárolhatják.

Az első ilyen projekt Abu-Dhabiban már folyamatban van, és magából az olajkitermelésből származó CO2-t fogja fel.

Nem csak a kémiai folyamatok képesek az ipari kibocsátások megkötésére. A LanzaTech egy mikrobákat használó vállalat. Alapítója, Dr. Jennifer Holmgren úgy írja le, hogy ez olyan, mint egy ipari üzem melletti mikro sörfőzde – csakhogy nem élesztőt, hanem mikrobákat használ. A CO2-t üzemanyaggá és műanyaggá alakítják át. Már most is gyárt szálakat a Zara ruhái számára, és tervez egy üzemet a walesi Port Talbotban, ahol repülőgép-üzemanyagot állítanak majd elő.

A levegőből is ki lehet vonni a CO2-t

Egy másik eljárás a közvetlen levegőleválasztás. Ezt alkalmazza a Porsche-Siemens e-fuel üzem Chilében. Ez esetben a gépek közvetlenül a levegőből vonják ki a CO2-t. Ezt hidrogénnel kombinálva benzint és más üzemanyagokat állítanak elő, anélkül, hogy az olajkutakból több szén-dioxidot szabadítanának fel. Ez remekül hangzik, de hatalmas kihívást jelent a méretarány.

Egy 1PointFive nevű cég is részt vett a konferencián, és bemutatta a világ legnagyobb, Texasban épülő üzemének modelljét. Ez a modell évente egymillió tonna CO2-t fog eltávolítani a levegőből. A problémát az jelenti, hogy az ember által okozott globális kibocsátás évente 35 ezer alkalommal haladja meg ezt a mennyiséget.

A levegőleválasztás segítségével a levegőből kivont CO2-ből üzemanyagokat állítanak elő. (Fotó: Canva)

 

Sultan Ahmed Al Jaber COP-elnöki kinevezésével kapcsolatban viták alakultak ki, mivel ő is olajmágnás, az ADNOC, az Abu-Dhabi nemzeti olajvállalat vezérigazgatója. Sultan Ahmed Al Jaber azzal érvel, hogy az olajtársaságoknak is részt kell venniük a megoldásban. Legalábbis a petrolkémiai termékekre továbbra is szükségünk lesz. Emellett 2006-ban alapítója volt a MADSAR-nak, egy abu-dhabi-i zöld energiával foglalkozó vállalatnak, amely ma már 40 országban működik, és amelyben az ADNOC nemrégiben jelentős részesedést szerzett. Sultan Ahmed Al Jaber a rendezvényen azt mondta a Top Gearnek, hogy hatalmas globális erőfeszítésre lesz szükség minden oldalról.

„Az ujjal mutogatás helyett együtt kell dolgoznunk. Harcolnunk kell az ellenséggel: a kibocsátással. Nem vagyunk egymás ellenségei. A technológia képes, képes lesz és képes is kell, hogy legyen kezelni az éghajlatváltozást.”

Egyértelmű, hogy nem létezhet egyetlen átfogó, globális megoldás. Sophie Hildebrand, az Abu Dhabi Nemzeti Olajvállalat technológiai igazgatójával felel a vállalat 15 milliárd dolláros (12 milliárd font) szén-dioxid-mentesítési beruházásaiért. Szerinte a világnak mindent ki kell próbálnia a legreményteljesebb technológia érdekében.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.