Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Ígéretes jövő a tölthető-hibridek előtt: növekszik az elektromos hatótáv

Benedek Attila | 2023.06.09. 01:00

A környezetbarát autózás terén a PHEV-vel jelölt autók jelentik a kockázatmentességet. A jövőjük nagyon ígéretes.

 

Úgy látszik, nemcsak a hibrideknél, hanem a tölthető társaiknál is a korszakváltás küszöbén állunk. A kezdetet 20-25 kilométeres hatótáv jelentette, ami szépen felszökött félszáz kilométerre. Mára ez az érték olyan 60 kilométer körül állandósult. A friss fejlesztésű autóknál ez a szám felugrik egy új szintre, de erről később.

 

A köztes lét

Az ötven-hatvan kilométer körüli értéknek is örülhetünk, de eddig pár dolog megzavarta a képet. Az egyik, hogy mai a tölthető-hibridek többségét, eredetileg nem tölthető-hibridnek tervezték, ami annyit jelent, hogy az utólagos átalakítás miatt adódtak furcsaságok. Az egyik, hogy az akkumulátor túl sok teret vett el a csomagtartóból. A Mercedes E-osztály búcsúzó kivitelén érdekesen hat a raktér végében lévő kiemelkedés. Hasonló a helyzet a már nem kapható Ford Mondeónál is, ahol a búcsút mondhattunk a sík raktér padlónak.

Kia Niro (Fotó: Kia)

Literek és kilók

Érdemes megnézni, hogy a raktér űrmérete és az autó más paraméterei miként változnak a különböző hajtásláncoknál. Ezek az adatok segítenek egy esetleges vásárlási döntésben, hogy melyik hajtás mód a legideálisabb. Ezt a legegyszerűbb bemutatni a Kia a Niróval, ami elérhető hibrid, tölthető-hibrid és elektromos kivitelben is. A literek az említett sorrendben a következőképpen festenek: 541/1445, 348/1342 és 475/1352. (A nagyobb érték, a lehajtott hátsó ülésnél lévő űrméretet jelöli.)

Az akkuk mérete: 1,32, 11,1 és 64 kWh. A jól felszerelt és kényelmes négykerekűek tömege 1490 kilóval indul, a PHEV verzió 1739 kiló, a tisztán elektromos tíz kiló híján két tonnás.

 

Kinek jó?

A PHEV autók vásárlói jól behatárolhatók. A legideálisabb választás azoknak, akik a munkahelyükön és az otthonukban is tudják tölteni. Plusz kb. a hatótávolságot lefedő kilométert ingáznak, rendszeresen. Ezen felül megtesznek időnként hosszabb távokat, ahol nem akarnak a drága és az időnként körülményes elektromos autó töltő hálózatra csatlakozni. Ezzel a megoldással könnyen ki lehet ütni az elektromos autók töltésén lévő stresszt.

Az ár lehet még a kérdéses. Ezen a téren amit vizsgálni kell, hogy mekkora az árkülönbség a tisztán elektromos és a hibrid modellek között. Töltetlenül használva, a hibrid fogyasztásánál valamivel nagyobb értékkel lehet számolni. Mivel az autó folyamatosan cipeli a nehéz akkucsomagot.

 

Az aranykor

A friss fejlesztésű modelleket már úgy tervezték, hogy az akkucsomag a lehető legkisebb helyet vegye el az utas és a csomagtérből. Ennek köszönhetően – és az eltűnő pótkeréknek – már többnyire sík rakfelületeket találni. Az új korszak leginkább a prémium autóknál köszöntött be.

A DS 9 limuzin a nemrégiben lezajlott frissítésének az eredménye, hogy városban 85, általános használatban pedig 75 kilométert tud szennyezőanyag kibocsátás nélkül menni.

Az új Mercedes C- és a friss E-osztály is megkapta a 129 lóerőt és 440 Nm tudó villanymotort és a 25,4 kWh-ás akkumulátort. Ennek köszönhetően a kisebb Mercinél a tisztán elektromos hatótáv elérte a 100 kilométert. Az új E-osztálynál ez az érték 97 és 115 km, ami a valóságban 70-80-90 km lehet. Ez városban természetesen több. Ezek a nagyobb elektromos hatótávok, a testes szabadidő-autókhoz is kezdnek megérkezni.

 

Nem csak a teljesítmény

Az autógyárak „józanodásának” az eredménye, hogy most már nem csak a nagyobb teljesítmény elérése miatt fejlesztenek PHEV modelleket. A hajdani Peugeot-Citroen csoport modelljeiben jelent meg a 180 lóerős tölthető-hibrid rendszer. Ennek a fő jellemzője, hogy jó ár/érték arányt képviselnek, mert nem jóval drágábbak a megszokott motorú társaiktól. Ezek a járművek főleg flottás vásárlóknál lehetnek érdekesek.

A kezdetet 20-25 kilométeres hatótáv jelentette, ami szépen felszökött félszáz kilométerre. (Fotó: BMW)

Megtört a jég

A témát szépen kell zárni, a legcsillogóbb ligával, ahova a környezetvédelem „betette a lábát”. A sportautók felső ligájához tartozik a Lamborghni Revuelto, amely már tölthető-hibrid kivitelű sportkocsi. A közel tíz kilométeres hatótáv mutatja, hogy itt nem hatótávra került a fókusz… A V12-es motor mellé került két darab 150 lóerős villanymotor, így a 2,5 másodperc alatt százra gyorsuló autó teljesítménye eléri az 1001 lóerőt.

A Ferrari 296 GTB és GTS dinamikában némileg elmarad a Lambótól, viszont elektromos hatótávban „nagyságrendekkel” jobb nála: 25 kilométert lehet teljes csendben megtenni a Ferrarival.

 

A közeljövő

A régóta várt szilárdtest akkumulátorok első darabjait már javában tesztelik az autógyárak, néhány év múlva pedig bekerülnek az első széria autókba. Ezek a mai akkuknál könnyebb, a nagyobb kapacitású áramtárolók izgalmas jövőt hozhatnak a tölthető-hibrideknél is. A Toyota nemrég tette közhírré, hogy a közeljövőben debütáló új akkuval szerelt PHEV modelljei elektromos módban már kétszáz kilométert is megtehetnek. Ez a típus, komoly alternatívája lehet az elektromos autóknak.

 

Kiemelt kép forrása: BMW

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.