Fenntarthatóság

Olaszország ivóvizének csaknem fele emiatt az egy probléma miatt megy veszendőbe

S.Rita | 2023.06.11. 01:00

Az olasz nemzeti statisztikai intézet szerint Olaszország egy év alatt 43 millió ember szükségleteinek kielégítésére elegendő vizet pazarol el.

 

A magyarhoz hasonló elöregedett infrastruktúra miatt tavaly az ivóvíz 42 százaléka veszett el – ez új rekordot jelent. Az ország hálózatainak mintegy negyede több mint 50 éves, 60 százaléka pedig már több mint 30 éve működik. Ez nagyon sok vízveszteség egy olyan ország számára, amely hosszan tartó aszályos időszakon megy keresztül – írja az Euronews.

 

Lehet, hogy az olaszok tudtukon kívül pazarolják a vizet?

Az ivóvíz ára Olaszországban az egyik legalacsonyabb Európában: egy köbméter víz 2 euróba kerül – feleannyiba, mint Franciaországban -, és az ellátás a múltban nem volt probléma. Az elmúlt években azonban az olaszok vízkorlátozásokkal szembesültek, és sokan igyekeztek takarékoskodni a szűkös készlettel.

„Amikor fogat mosok, elzárom a vizet. Más apró részletekre is odafigyelek, inkább a zuhanyzót választom a kád helyett” – mondja egy olasz állampolgár.

De a víztakarékossági erőfeszítések ellenére az emberek sokkal többet használnak, mint gondolnák. Az európaiak átlagosan 125 liter vizet fogyasztanak naponta. A szivárgó csöveknek köszönhetően az olaszok 236 litert fogyasztanak.

Nem csak a szivárgások jelentenek problémát. Június 1-jén az EU közölte, hogy úgy döntött, eljárást indít Olaszországgal szemben, mert nem kezeli megfelelően a települési szennyvizet.

 

Meg tudja-e oldani Olaszország a vízpazarlás problémáját?

A legnagyobb gondok délen vannak, de a víz országszerte gondot jelent. Északon a Friuli régió vállalatai úgy döntöttek, hogy összefognak a hálózatba való beruházás érdekében. Intelligens fogyasztásmérőket telepítenek a fogyasztói pazarlás megelőzése érdekében, és digitalizálják a vízelosztást, hogy előre jelezzék, hol fordulhatnak elő problémák.

„A Friuli Venezia-Giulia régió mind a hét, a víz elosztását és ellátását kezelő vállalata megszervezte, hogy közösen működjenek együtt” – magyarázza Salvatore Benigno, a CAFC vízszolgáltató vállalat elnöke.

„PNRR-alapokat – azaz európai finanszírozást – nyertünk a vízhálózat hatékonyabbá tételére. A cél az, hogy néhány év alatt mintegy 13 százalékkal csökkentsük a hálózati veszteségeket, mert 2026-ig az egész projektnek be kell fejeződnie.”

Olaszország összesen 4 milliárd eurót szeretne európai forrásokból 25 000 kilométernyi vízhálózat kiépítésére fordítani, hogy megoldja vízhiányproblémáit.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.