Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az OPEC a gazdasági növekedésre vonatkozó figyelmeztetés ellenére stabilan tartja az olajkeresletre vonatkozó álláspontját

S.Rita | 2023.06.16. 01:00

Az OPEC kedden negyedik hónapja változatlanul hagyta a 2023-as globális olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését, bár a termelői csoport figyelmeztetett, hogy a világgazdaságot növekvő bizonytalanság és lassabb növekedés fenyegeti az év második felében.

 

A globális olajkereslet idén napi 2,35 millió hordóval (barrel per day, bpd), azaz 2,4%-kal emelkedik – közölte havi jelentésében a OPEC. Ez gyakorlatilag nem változott a múlt havi 2,33 millió bpd előrejelzéshez képest – írja a Reuters.

„Növekszik a bizonytalanság a 2023 második félévi gazdasági növekedéssel kapcsolatban a továbbra is magas infláció, a már megemelkedett irányadó kamatlábak és a feszes munkaerőpiacok közepette” – áll az OPEC jelentésében.

„Ráadásul még mindig nem világos, hogy a kelet-európai geopolitikai konfliktus hogyan és mikor oldódik meg” – tették hozzá Ukrajnára utalva.

Az OPEC+, amely az OPEC-et, Oroszországot és más szövetségeseket tömöríti, több lépést tett az olajpiac 2023-as támogatására. Június 4-én a csoport bejelentette április óta a második kibocsátáscsökkentési csomagját, Szaúd-Arábia pedig önkéntes csökkentést ígért júliusra.

A nyersolajárak azonban továbbra is nyomás alatt maradtak a gazdasági növekedés és a kereslet lassulásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

A Brent nyersolaj irányadó árfolyama a jelentés megjelenése után a korábbi nyereséghez képest 2,5%-kal emelkedett, és hordónként 73 dollár felett kereskedett. Az OPEC szerint a kínai olajkereslet most várhatóan 840 000 bpd-vel emelkedik, a múlt havi 800 000 bpd előrejelzéshez képest, ami a szigorú COVID-19 korlátozó intézkedések eltörlése utáni fellendüléshez járul hozzá.

Az OPEC 2,6%-on hagyta a 2023-as világgazdasági növekedési előrejelzését, és azt mondta, hogy a lendület lassul. A jelentésben szereplő grafikon szerint a növekedés az év utolsó három hónapjában negyedévről negyedévre 0,1%-ra lassulhat.

Az OPEC szerint az infláció csökkenésén kívül a potenciális pozitív tényezők közé tartozik a korábban vártnál is erősebb gazdasági fellendülés Kínában, valamint az, hogy az Egyesült Államok képes lesz fenntartani az első félévi lendületét.

 

Csökkenő termelés

A jelentés azt is kimutatta, hogy az OPEC olajtermelése májusban csökkent, ami az OPEC+ által korábban vállalt termeléscsökkentések, valamint néhány nem tervezett kiesés hatását tükrözi.

Az OPEC jelentése szerint májusi kitermelése 464 000 bpd-vel 28,06 millió bpd-re csökkent, mivel a Szaúd-Arábia és más tagok által ígért önkéntes csökkentések hatályba léptek.

Tavaly, az árak gyengülése miatt az OPEC+ novembertől 2 millió bpd termeléscsökkentési célban állapodott meg – ez a legnagyobb csökkentés a 2020-as COVID-19 járvány óta. Április 2-án az OPEC+ több tagja önkéntes csökkentéseket ígért, amelyek kiegészítették a tavaly elfogadott megállapodást.

Az OPEC 29,3 millió bpd-nél tartotta a piac egyensúlyához szükséges olajkeresletre vonatkozó becslését, ami kínálati hiányra utal, ha az OPEC a májusi ütemben folytatja a szivattyúzást, és végrehajtja a további ígért visszafogásokat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.