Mobilitás

Mítoszrombolás az elektromos autók világában: elavulnak-e a mai lítium-ion akkumulátorok?

Devenyi Dalma | 2023.06.18. 01:00

A szilárdtest-akkumulátorok térnyerése azt jelentené, hogy a mai akkumulátorok világa már a múlté?

 

A Nissan egyik vezető mérnöke nyilatkozott a szilárdtest-akkumulátorokról, az egyik olyan új technológiáról, amiről azt gondolhatnánk, hogy megváltoztatja a világot – írja a TopGear.

A mai akkumulátorcellák zselés elektrolitot tartalmaznak az egyes anódok és katódok között. Ezt a gélt hűteni kell, különösen akkor, amikor az autót „gyorstöltik”. A folyékony hűtőfolyadék és a rajta áthaladó csatornák elkerülhetetlenül növelik a súlyt és a tömeget. Mindezek mellett a gyártás is nagyon trükkös.

A szilárdtest-akkumulátor a gélt szilárd elektrolittal helyettesíti, amely nem melegszik túl, így nincs szükség terjedelmes hűtőrendszerre. A Nissan számításai szerint a mai zselés akkumulátorokhoz képest kWh-ként feleannyi költséggel és kétszer nagyobb energiasűrűséggel számolhatunk. Háromszor olyan gyorsan töltődnének, és ezt 100 százalékig fenntartanák.

A Nissan valószínűleg a szilárdtest-akkumulátorok versenyében az élen vagy annak közelében jár, de ez még mindig csak laboratóriumi körülmények között létezik. Ha majd gyártásba kerülnek, nagyrészt új autóplatformokra lesz szükségük, hogy kihasználhassák az előnyöket.

Ez valószínűleg 2028-as bevezetést jelent. A Nissan és szövetségi partnerei pedig több autót is piacra dobnak előtte (és utána) a ma még eléggé új középkategóriás platformon és az R5-öt támogató, még nem látott kisebb platformon. Tehát a zselés akkumulátorok még továbbfejlesztve is a következő évtized közepén túl is az új autók alá kerülnek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.