Fenntarthatóság

A világ energiarendszere már nem szolgálja a jövőbeli célokat?

Devenyi Dalma | 2023.06.22. 02:00

Angela Wilkinson, az Energia Világtanács vezérigazgatója szerint a világ energiarendszere már nem „alkalmas a célra”. Arra is utalt, hogy a tervezett zöld energia átmenet felé vezető úton elfogyott a lendület.

 

„A legfrissebb, áprilisi jelentés azt mutatja, hogy a világ energiarendszere már nem felel meg a célnak” – mondta Wilkinson szerdán a CNBC Squawk Box Asia című műsorában, utalva a szervezetének Energy Pulse jelentéseinek megállapításaira, amelyek pillanatképeket nyújtanak az energia ökoszisztéma trendjeiről.

 

Mire lehet számítani a jövőben?

A tanács legfrissebb jelentése szerint 2050-re a globális energiarendszer mintegy fele még mindig nem lesz villamosított, ami csapást jelentene számos kormány nettó nullára vonatkozó ígéretére.

„A legtöbb energetikai vezető aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a változás üteme túl lassú ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodásban foglaltak szerint haladjunk” – folytatta. A jelentés szerint a globális energiaipari vezetők 64%-a aggódik.

A világ kormányai a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megállapodtak abban, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest, és folytatják a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására irányuló erőfeszítéseket.

Wilkinson szerint a tervezett energetikai átállás lassúsága az energiakapacitások és az energiabiztonság már a koronavírus-járvány előtt is az energiakapacitásokra és a biztonságra nehezedő stressznek tudható be.

Az Energia Világtanács vezérigazgatója szerint a világ energiarendszere már nem „alkalmas a célra”. (Fotó: Canva)

A világjárvány hatása

A Covid-19 kitörését követően a globális energiapiacokat is számos visszaesés érte: Oroszország ukrajnai inváziója, Európa döntése az orosz szénhidrogénekről való leválásról és a fenyegető globális recesszió. Ami miatt az energiapiacok és a globális rendszer finom egyensúlyi helyzetbe került.

„Megpróbálunk növekedni és kétszer akkora energiarendszert kiépíteni, hogy kielégítsük a keresletet. Ezzel egyidejűleg gyorsabban dekarbonizáljuk az energiarendszert, mint valaha” – mondta Wilkinson a CNBC-nek.

 

Az adó, mint lehetetlen mutatvány?

A nettó nullához vezető tervezett utat számos olyan eszközkészlet támasztja alá, amelyek célja az energiamix a fosszilis tüzelőanyagoktól a nulla vagy alacsony kibocsátású energiaforrások felé történő elmozdítása. Az egyik megközelítés a szén-dioxid-adó bevezetése, amely az üvegházhatású gázok kibocsátóit minden egyes tonna kibocsátott szén-dioxid után terhelő díj.
A Nemzetközi Valutaalap tavalyi adatai szerint 46 ország árazza a kibocsátást szén-dioxid-adó vagy más kibocsátáskereskedelmi program segítségével.

„Egy globális szén-dioxid-adót egyszerűen lehetetlen lenne adminisztrálni” – mondta Wilkinson. „Nem létezik valódi piaci energiaár vagy valódi piaci szén-dioxid-ár, mert vannak támogatások, vannak szabályozások, vannak nagyon egyenlőtlen gazdaságok és játékterek.”

Hozzátette, hogy az adó jelentősége abban rejlik, hogy a befektetők és a fogyasztók számára egyaránt jelzi az árakat: „A szén-dioxidnak van egy olyan költsége, amelyet a társadalomnak kell viselnie, ezért fontos a jelzés”.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.