Elemzés

Spanyolország, Németország, Lengyelország: Melyik európai ország adta a legtöbb napenergiát 2022-ben?

S.Rita | 2023.06.28. 01:00

Az újabb rekordév után 2023-ban a globális napenergia annyi villamos energiát fog termelni, hogy az Európai Unió szükségleteinek 57%-át fedezi majd.

 

Egy új jelentésből derül ki, hogy a napelemes tetőre szerelhető berendezések száma tavaly világszerte 49 százalékkal nőtt – írja az Euronews.

A 118 milliárd watt (gigawatt) értékű növekedés 36 millióval több otthon energiaellátására volt elegendő világszerte – állítja a SolarPower Europe, a kontinens tagországai által vezetett szövetség. A napenergia összességében 45 százalékkal nőtt, és elérte az 1,2 billió watt (terawatt) energiamennyiséget, amivel a megújuló energia 2023-ban 1612 TW villamos energia előállítására lesz alkalmas. Ez az EU teljes villamosenergia-szükségletének 57 százalékának felel meg.

„A világ rájött, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos válságok azok a válságok, amelyek soha nem múlnak el” – mondta Aristotelis Chantavas, a SolarPower Europe elnöke.

„A világ minden részén minden eddiginél többen fordulnak a napenergia felé. Egy olyan évben, amelyet az energia- és klímaválság határoz meg, a napenergia reménye továbbra is ragyog.”

Ez a tizedik egymást követő év, amikor a napenergia megdöntötte az éves telepítési rekordot. A világnak 22 évbe telt, mire elérte az egy terawattos napenergia-flottát; de a jelentés előrejelzése szerint az évtized végére évente 1 TW napenergiát telepíthetünk.

A 118 milliárd watt értékű növekedés 36 millióval több otthon energiaellátására volt elegendő világszerte. (Fotó: Canva)

Hol vannak a legnagyobb napenergia-országok?

A jelentés szerint minden eddiginél több ország lett valódi „napenergia-versenyző”. 2022-ben a jelentős napenergia-országok száma, amelyeket úgy határoznak meg, mint amelyek évente legalább 1 GW-ot telepítenek, 12-ről 26-ra nőtt.

A jelentés előrejelzése szerint 2025-re több mint 50 ország fog évi 1 GW-nál több napenergiát telepíteni.

Az európai országok közül 12 ország a napenergia nagyágyúi közé tartozik, élükön Spanyolországgal, Németországgal, Lengyelországgal, Hollandiával és Olaszországgal.

 

Lengyelország, ahol jutalom jár az energiatermelésért és fogyasztásért

Lengyelország napenergia-fejlesztése túlszárnyalta a várakozásokat. Ez főként a tetőre szerelhető „prosumer” rendszerek felfutásának köszönhető, amelyek lehetővé teszik a háztulajdonosok számára, hogy az energiatermelésért és -fogyasztásért is jutalmat kapjanak.

 

A teljes lista

A tavaly telepített napenergia mennyisége szerint rangsorolva itt a 26 legnagyobb napenergia-hatalom teljes listája:

 1. Kína
 2. USA
 3. India
 4. Brazília
 5. Spanyolország
 6. Németország
 7. Japán
 8. Lengyelország
 9. Hollandia
 10. Ausztrália
 11. Dél-Korea
 12. Olaszország
 13. Franciaország
 14. Tajvan
 15. Chile
 16. Dánia
 17. Törökország
 18. Görögország
 19. Dél-Afrika
 20. Ausztria
 21. Egyesült Királyság
 22. Mexikó
 23. Magyarország
 24. Pakisztán
 25. Izrael
 26. Svájc

A napelemes tetőre szerelhető berendezések száma tavaly világszerte 49 százalékkal nőtt. (Fotó: Canva)

Mi hátráltatja a napenergia forradalmát?

A napenergia kézenfekvő választás az energetikai átállásban, de sajnos nem minden egyszerű. A 26 jelentős napenergia-ország közül 20 a hálózati szűk keresztmetszetekről számolt be  mint a napenergia-fejlesztés fő akadályáról.

A jelentés szerint a korlátozott hálózati kapacitás, valamint a nemzeti villamosenergia-rendszerek rugalmasságának és tárolásának hiánya kritikus kockázatot jelent a globális napenergia-átállás számára.

„A hálózatok és a rugalmasság az energetikai átmenet alvó óriásai, amik ébredeznek ” – mondta Michael Schmela, a SolarPower Europe piaci intelligencia igazgatója.

„Hatalmas mennyiségű napenergiát telepítünk, és azt akkor kell tudni használni, amikor szükségünk van rá. A kormányoknak világszerte politikai prioritássá kell tenniük a villamosenergia- és tárolási infrastruktúra korszerűsítését”.
  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.