Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Mítoszrombolás: Tényleg „szenvednek” a napelemek a hőségben?

S.Rita | 2023.06.29. 01:00

Nagy-Britannia június első felében hetek óta először kapcsolt be szénerőművet – de nem azért, mert a napelemek nem bírják a hőséget, ahogy egyesek állítják.

 

Mivel a magas hőmérséklet miatt egyre többen kapcsolták be a légkondicionálót, a National Grid zöld utat adott a nottinghamshire-i Ratcliffe-on-Soar erőműnek. Ezzel véget ért a 46 napos, szénnel termelt villamos energia nélküli időszak, amely a leghosszabb szünet 2020 nyara óta, és amelyet a zöldek aktivistái bíráltak – írja az Euronews.

„A kudarc jele, hogy a National Grid az egyik legszennyezőbb energiatermelési formához fordul, hogy kezelje a nyári hőhullámot, amelyről tudjuk, hogy az éghajlatváltozás miatt még súlyosabbá vált” – mondta Ami McCarthy, a Greenpeace UK politikai kampányfőnöke.

Néhányan azonban a megújuló technológiára is mutogattak. „A hőhullám miatt a napelemek túl forróvá váltak ahhoz, hogy hatékonyan működjenek” – írta a jobboldali brit Telegraph.

Ipari csoportok szerint azonban nem ez a teljes történet. A Solar Energy UK szerint nyáron több napenergiát termelnek, mint bármikor máskor – függetlenül attól, hogy milyen meleg van. „Az az elképzelés, hogy a napelemek felmondják a szolgálatot a hőségben, durva és alapvető tévedés” – vágott vissza a szervezet.

Az az elképzelés, hogy a napelemek felmondják a szolgálatot a hőségben, durva és alapvető tévedés. (Fotó: Canva)

 

Megbirkóznak-e a napelemek a melegebb időjárással?

Igaz, hogy magasabb hőmérsékleten a panelek kevésbé hatékonyak. A fotovoltaikus cellák melegebb körülmények között a napfényt valamivel kisebb arányban alakítják át elektromos árammá. Úgy vannak megépítve, hogy -40°C és +85°C között működjenek.

A teljesítmény csökken, amikor a hőmérséklet 25°C fölé emelkedik, de csak 0,34 százalékkal minden további fok után.

A Solar Energy UK szerint ez elég marginális érték. Még a forrásponthoz közeli hőmérsékleten is csak mintegy 20 százalékkal csökkenne a teljesítmény, ha a többi tényező nem változik.

„Ez valójában nem nagy dolog. A magas hőmérséklet csak kis mértékben befolyásolja a napenergia teljes teljesítményét – ez egy másodlagos hatás. Ha napos és meleg idő van, akkor jó lesz a teljesítmény. Nem esik vissza jelentősen” – mondja a technológia vezető brit műszaki szakértője, Alastair Buckley, a Sheffieldi Egyetem szerves elektronika professzora.

Az egyetem élő fotovoltaikus termelési adatokat szolgáltat, amelyek ezt alátámasztják; a napenergia június második hetén minden ebédidőben az Egyesült Királyság áramszükségletének mintegy 27 százalékát fedezte.

„A napenergia tökéletesen működik a szaúd-arábiai sivatagban – és ugyanazokat a paneleket telepítik oda, mint a birminghami háztetőkre vagy egy oxfordshire-i mezőre” – mondja Chris Hewett, a Solar Energy UK vezérigazgatója.

A teljesítmény csökken, amikor a hőmérséklet 25°C fölé emelkedik, de csak 0,34 százalékkal minden további fok után. (Fotó: Canva)

 

A szén- és gázerőművek hőhullámok esetén is kevésbé hatékonyak

A napenergia-csoport arra is igyekezett rámutatni, hogy a hőerőműveket – beleértve a szén-, gáz- és atomerőműveket is – szintén érinti a hőség. A Solar Energy UK szerint ezeknek az erőműveknek a termodinamikai törvények alapján csökken a teljesítménye, amikor a hűtővíz hőmérséklete felemelkedik. Ez a hatás tovább fog romlani, ahogy az éghajlatváltozás tovább folytatódik.

„Igaz, hogy magasabb hőmérsékleten a panelek kevésbé hatékonyak – azonban a napenergia továbbra is költséghatékony marad a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. Az éghajlat szempontjából mindenképpen hatékonyabb. A szélsőséges hőmérsékleti viszonyok – amelyeket az éghajlatváltozás okoz – csak egy újabb ok a napenergia telepítésére. A napenergia elterjesztésének együtt kell járnia a hálózati és tárolási beruházásokkal, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy napsugarat is elpazaroljunk, és a rendszernek készen kell állnia a villamosított gazdaságra” – mondta a SolarPower Europe szóvivője az Euronews Green-nek.

A csoport új jelentése szerint az Egyesült Királyságban a napenergia elterjedésének fő kihívása nem a napfény, hanem az ország átviteli és elosztóhálózataiba történő „krónikus alulfinanszírozás”.

„Nyáron a napenergia felé kellene fordulnunk, mégis jelenleg a megújuló energia azért megy veszendőbe, mert a hálózatunk nem tudja továbbítani az energiát, és több száz megújulóenergia-projekt van leállítva, mert nem tudnak csatlakozni” – tette hozzá McCarthy.

A szén azonban jó úton halad kifelé az Egyesült Királyság energiarendszeréből. A fosszilis tüzelőanyag jelenleg az ország villamosenergia-termelésének mindössze 2 százalékát adja, és 2024 októberéig fokozatosan ki kell vezetni a termelésből.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.