Trading

Az orosz olaj Indiában új csúcsot ért el

Devenyi Dalma | 2023.06.30. 01:00

India növekvő orosz olajimportja májusban rekordmagasságot ért el. Ez közel 1,95 millió hordó/nap számszerűsítve, ami az Irakból és Szaúd-Arábiából származó vásárlások csökkenését jelentette, derült ki a kereskedelmi és ipari forrásokból származó tankeradatokból.

 

India, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója és importőre, olajának több mint 80%-át a tengerentúli piacokról vásárolja – írja a Reuters. Finomítói az orosz olajat használják, amióta a Nyugat szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt.

 

India helyzete

Az orosz olaj India nyersolajimportjának mintegy 40%-át tette ki májusban, ezzel az Irakból származó behozatal hároméves mélypontra, a Szaúd-Arábiából származó pedig 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent – derült ki az adatok elemzéséből.

India májusban 801 400 hordónyi iraki olajat importált napi szinten májusban, ami mintegy 13,7%-kal kevesebb, mint áprilisban, míg a szaúdi kínálat 15%-kal, 616 100 hordónyira csökkent naponta.

Az ország májusi teljes olajimportja áprilishoz képest kismértékben, 4,8 millió hordónyira emelkedett naponta.

 

Az orosz import állapota Indiában

Az Oroszországból származó importja várhatóan továbbra is magas marad, mivel a közel-keleti nyersolajnál továbbra is jóval olcsóbb az ára.

Áprilisban az Oroszországból származó olaj tonnánkénti ára 500 dollár körül volt, ami 68,21 dollár/hordónak felel meg, míg az Irakból származó olaj ára 570 dollár, a Szaúd-Arábiából származóé pedig 637,40 dollár volt a kormányzati adatok szerint. A májusban érkező szállítmányok áradatait még nem frissítették.

A kedvezményes árú orosz olaj nagyobb mértékű vásárlása miatt a Közel-Keletről (hagyományosan a legfontosabb forrásból) származó import aránya májusban történelmi mélypontra, mintegy 39%-ra csökkent az áprilisi 44%-ról.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.