Fenntarthatóság

Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense – figyelmeztet egy jelentés

S.Rita | 2023.07.01. 01:00

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint a szélsőséges hőség várhatóan egyre gyakoribbá és intenzívebbé válik a régióban.

 

A WMO és az európai Copernicus hálózat szerint Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense – írja az Euronews. A kontinens az 1980-as évek óta kétszer annyit melegedett, mint a globális átlag. Ez derül ki a két, közös éves jelentésből az éghajlat helyzetéről, amit a szervezetek június 19-én közzétettek.

 

Európa egyre csak melegszik

Európa 2022-ben mintegy 2,3°C-kal melegebb volt, mint a 19. század végén.

A felmelegedés az 1990-es évek óta ugrásszerűen megnőtt, és többször is hőmérsékleti rekordokat döntött. Egyes területeken szélsőségesebb változások következtek be, mint másutt:

Nyugat-Európa nagy részén a hőmérséklet 2°C-kal haladta meg az átlagot, az Északi-sarkvidékhez közeli régiókban pedig a 3,5°C-ot is meghaladta.

Európa 2022-ben mintegy 2,3°C-kal melegebb volt, mint a 19. század végén. (Fotó: Canva)

Maradnak-e az európai rekordokat döntögető hőhullámok?

A 2022-es nyár számos európai országban rekordmeleg volt. A jelentés szerint a szélsőséges időjárással kapcsolatos események több mint 16 000 emberéletet követeltek, és 156 000 embert érintettek közvetlenül.

Az árvizek és a viharok okozták a legnagyobb gazdasági kárt, míg a hőhullámok voltak a leghalálosabbak.

Belgium, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Királyság a hőmérsékleti rekordokat megdöntő országok közé tartozott.

„Az európaiak által 2022-ben tapasztalt rekordot döntő hőstressz volt az egyik fő oka az időjárással összefüggő többlethalálozásnak Európában” – mondta Dr. Carlo Buontempo, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatója.

„Sajnos ez nem tekinthető egyszeri eseménynek vagy az éghajlat furcsaságának” – folytatja, hozzátéve, hogy a hőstressz szélsőséges jelenségei valószínűleg egyre gyakoribbak és intenzívebbek lesznek az egész régióban.

 

További következmények

A tengerfelszín hőmérséklete Európa körül szintén új csúcsokat ért el, amit tengeri hőhullámok kísértek.

Az óceánok felszíni felmelegedése a Földközi-tenger keleti részén, a Balti- és a Fekete-tengeren, valamint a déli sarkvidéken a globális átlag több mint háromszorosára emelkedett. Ez fajok vándorlásához, tömeges kihaláshoz és a kényes tengeri ökoszisztémákat megzavaró invazív fajok megjelenéséhez vezetett.

A gleccserek olvadása példátlan mértékű volt: 1997 és 2022 között 880 km3 jég veszett el Európában. Az Alpokat érintette a legsúlyosabban, ahol a jég vastagsága átlagosan 34 méterrel csökkent, és 2022-ben rekordot döntött a veszteség.

A tengerfelszín hőmérséklete Európa körül szintén új csúcsokat ért el, amit tengeri hőhullámok kísértek. (Fotó: Canva)

 

Hogyan küzdhet Európa a felmelegedés ellen?

A jelentés szerint a megújuló energiaforrások tavaly először termeltek több villamos energiát, mint a szennyező fosszilis tüzelőanyagok – ez „a jövőre vonatkozó remény jele”. A szél- és napenergia 2022-ben az Európai Unió villamosenergiájának 22,3 százalékát termelte, megelőzve a fosszilis gázt (20 százalék).

„A megújuló energiaforrások és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások használatának növelése kulcsfontosságú a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentéséhez” – mondta a WMO főtitkára, Petteri Taalas professzor.

Mivel a szélsőséges időjárás azzal fenyeget, hogy hatással lesz az európai energiakínálatra és -keresletre, Taalas hangsúlyozza a WMO-hoz hasonló szolgáltatások fontosságát az energiarendszerek éghajlatváltozással kapcsolatos sokkokkal szembeni ellenálló képességének biztosításában és az energiahatékonyság javításában.

A jelentés szerint Európa déli része rendelkezik a legnagyobb napenergia-potenciállal, míg a szélenergia az óceánok felett – különösen Írország és Portugália partjainál, valamint az Égei-tengeren – működik a legjobban.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.