Innováció

Tiszta üzemanyagot hoztak létre napenergia felhasználásával, műanyaghulladékból és oxigénhiányos levegőből

S.Rita | 2023.07.05. 01:00

Kutatók sikeresen létrehoztak egy napenergiával működő technológiát, ami képes CO2-t és műanyaghulladékot fenntartható üzemanyaggá és kozmetikumokká alakítani.

 

A Cambridge-i Egyetem kutatói felfedezték, hogyan lehet a műanyaghulladékot és az oxigénhiányos levegőből befogott szén-dioxidot napenergia segítségével tiszta üzemanyaggá alakítani – írja az Euronews Green.

A kutatók olyan napenergiával működő reaktort fejlesztettek ki, amely képes a bolygót felmelegítő CO2-t szintézisgázzá, a fenntartható folyékony üzemanyagok kulcsfontosságú építőelemévé alakítani. Az áttörés jelentős mérföldkő az energiakutatásban – a korábbi kísérletekkel ellentétben, amelyek tiszta CO2-re támaszkodtak, a reaktor ipari üzemekből származó hulladékgázt is felhasználhat.

A kutatók olyan napenergiával működő reaktort fejlesztettek ki, amely képes a bolygót felmelegítő CO2-t szintézisgázzá, a fenntartható folyékony üzemanyagok kulcsfontosságú építőelemévé alakítani. (Fotó: Canva)

A technológiát ipari felhasználásra is ki lehetne terjeszteni

„A meglévő szén-dioxid-leválasztási technikákkal ellentétben ez az új technológia segíthet abban, hogy alternatív energiaforrást biztosítva teljesen megkerüljük a fosszilis tüzelőanyagokat” – mondta Erwin Reisner professzor, a Yusuf Hamied Kémiai Tanszék vezető kutatója.

Reisner professzor szerint őket nem csak a szén-dioxid-mentesítés, hanem a fosszilizációmentesítés is érdekeli őket. A fosszilis tüzelőanyagokat teljesen ki kell iktatnunk a valóban körforgásos gazdaság megteremtéséhez.

„Középtávon ez a technológia segíthet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást azáltal, hogy az iparból kivonja és valami hasznos dologgá alakítja azt, de végső soron teljesen ki kell iktatnunk a fosszilis tüzelőanyagokat az egyenletből, és a levegőből kell a szén-dioxidot megkötnünk” – tette hozzá a professzor.

 

Hogyan működik a generátor?

A meglévő szén-dioxid-leválasztó és -tároló (CCS) rendszerek a levegőből vonják ki a CO2-t, és a föld alatt tárolják. Ez a rendszer azonban a megkötött gázt használja fel.

„A CCS egy olyan technológia, amely népszerű a fosszilis tüzelőanyag-iparban, mint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének módja, miközben tovább folytatódik az olaj- és gázkitermelés” – magyarázza Reisner.

Szerinte azonban, ha a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás helyett szén-dioxid-leválasztást és -hasznosítást alkalmaznánk, akkor a föld alá temetés helyett valami igazán hasznosat tudnánk készíteni a CO2-ből, ismeretlen hosszú távú következményekkel, és megszüntethetnénk a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

A kutatócsoportot a fotoszintézis – az a folyamat, amelynek során a növények a napfényt táplálékká alakítják – inspirálta. A szén-dioxid-megkötési technikák jól beváltak. A CO2-t azonban nagyon nehéz leválasztani a levegőben lévő különböző molekuláktól, amelyeket belélegzünk.

Azzal azonban, hogy a levegőt egy lúgos oldaton keresztül „bugyborékoltatták” át, csapdába ejtették a CO2-t, miközben más gázok, például a nitrogén és az oxigén kifelé bugyogtak. Miután koncentrálták a CO2-t, kémiai reakciók segítségével szintézisgázzá alakították.

„Ahelyett, hogy a föld alatt tárolnánk a CO2-t, mint a CCS-ben, a levegőből tudjuk azt befogni, és tiszta üzemanyagot előállítani belőle. Így kivonhatjuk a fosszilis tüzelőanyag-ipart az üzemanyag-előállítás folyamatából, ami remélhetőleg segíthet elkerülni az éghajlat pusztulását” – mondja Dr. Motiar Rahaman, az egyetem kémiai tanszékének munkatársa.

A napelemes technológia egyszerre segíthet a műanyagszennyezés és az üvegházhatást okozó gázok kezelésében, és döntő jelentőségű lehet a körforgásos gazdaság kialakításában. (Fotó: Canva)

 

Miért olyan innovatív ez a napenergiával működő újrahasznosító rendszer?

Más hasonló, napenergiával működő rendszereket is fejlesztettek már, de eddig még nem sikerült egyetlen folyamatban újrahasznosítani a műanyaghulladékot és csökkenteni az üvegházhatású gázokat.

„Egy olyan napelemes technológia, amely egyszerre segíthet a műanyagszennyezés és az üvegházhatást okozó gázok kezelésében, döntő jelentőségű lehet a körforgásos gazdaság kialakításában” – mondja Subhajit Bhattacharjee, a tanulmány társszerzője.

A rendszer úgy működik, hogy katalizátorokat integrálnak egy fényelnyelő anyagba.

„Általában a CO2 átalakítása sok energiát igényel, de a mi rendszerünkkel alapvetően csak egy fényt kell ráirányítani, és a káros termékeket elkezdi átalakítani valami hasznos és fenntartható termékké” – mondja Dr. Motiar Rahaman társszerző.

Bhattacharjee hozzá tette, hogy a jövőben a rendszer még sokoldalúbbá válhat, és összetettebb termékeket is előállíthat, csupán a katalizátor megváltoztatásával. A kutatók remélik, hogy a rendszert egy nap majd egy olyan újrahasznosító üzem kifejlesztésére is felhasználhatják, amelyet teljes egészében napenergiával működtetnek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.