Fenntarthatóság

Környezetvédelmi csoportok elítélik, hogy Norvégia megnyitja vizeit a mélytengeri bányászat előtt

Devenyi Dalma | 2023.07.06. 02:00

A norvég kormány jelezte, hogy meg kívánja nyitni az ország vizeit a mélytengeri bányászat előtt, de környezetvédelmi csoportok kifogásolták a lépést.

 

Környezetvédő csoportok elítélték Norvégia azon javaslatát, hogy az ország kontinentális talapzatának egyes részeit megnyitná a kereskedelmi célú mélytengeri bányászat előtt – írja az Euronews. A norvég kormány június közepén jelentette be szándékát, bár az elképzelést az év során meg kell vitatnia a parlamentnek.

 

Milyen környezeti hatásai vannak a mélytengeri bányászatnak?

Aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a tengerfenék bányászata veszélyeztetné a térség sérülékeny ökoszisztémáinak biológiai sokféleségét.

„A mélytengeri bányászat beindítása az Északi-sarkvidéken bűncselekmény lenne” – mondta Louisa Casson, a Greenpeace Stop Deep Sea Mining kampányának globális projektvezetője.

„A zöld átmenet élvonalába tartozó vállalatok már most is ennek a pusztító iparnak a leállítását követelik, ahogyan a polgárok és a kormányok is Európától a Csendes-óceánig.”

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szintén felhívta a figyelmet a lépésre.

„A WWF határozottan elítéli a norvég kormány azon döntését, hogy 281 000 négyzetkilométernyi óceánterületet – amely nagyobb terület, mint az Egyesült Királyság területe – megnyitja a mélytengeri bányászat előtt az érzékeny sarkvidéki vizeket.”

 

Tudósok cáfolják azokat az állításokat, hogy a mélytengeri bányászat szükséges a zöld átmenethez

Június elején az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), amely az uniós tagállamok, valamint Norvégia, Svájc és az Egyesült Királyság nemzeti tudományos akadémiáiból álló szervezet, moratóriumot sürgetett a mélytengeri bányászatra.

Michael Norton, az EASAC környezetvédelmi igazgatója szerint „félrevezető” azt állítani, hogy a mélytengeri bányászat szükséges a zöld energiára való áttéréshez.

Norvégia saját környezetvédelmi ügynöksége pedig aggodalmát fejezte ki a lépéssel kapcsolatban. Azt mondta, hogy a hatásvizsgálat nem nyújt döntési alapot az ásványkincsek kitermelésének engedélyezéséhez.

 

Miért akarja Norvégia engedélyezni a mélytengeri bányászatot?

Terje Aasland, Norvégia kőolaj- és energiaügyi minisztere egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az országnak szüksége van az ásványkincsekre a zöldebb gazdaságra való átálláshoz. Norvégia szerint a lépés összhangban van az ország azon stratégiájával, hogy új gazdasági lehetőségeket keressen, és csökkentse az olaj- és gázipartól való függőségét.

A norvég tengerfenék állítólag gazdag ásványi anyagokban, többek között rézben, cinkben, mangánban és kobaltban.

„Jelenleg az erőforrásokat néhány ország ellenőrzi, ami kiszolgáltatottá tesz minket” – mondta Aasland.

Norvégia, amely hatalmas kőolaj- és földgáztartalmai miatt a világ egyik leggazdagabb országa, jelentős ásványkincsekkel rendelkezik a tengerfenéken, és ezek kitermelése „új és fontos iparággá” válhat az ország számára – közölte a kőolaj- és energiaügyi minisztérium.

Ha bebizonyosodik, hogy a kitermelés jövedelmező, és ha fenntartható módon lehet végezni, a tengerfenéken folytatott ásványi nyersanyag-kitermelés erősítheti a gazdaságot, beleértve a norvégiai foglalkoztatást, miközben biztosíthatja a világ fenntartható energiára való átállásához szükséges létfontosságú fémek utánpótlását – tette hozzá a minisztérium.

Norvégia lépése egy hónappal a Nemzetközi Tengerfenék Hatóságnak a jamaicai Kingstonban tartandó ülése előtt történt, amelyen azt a kényes kérdést fogják megvitatni, hogy szabad-e ipari méretű kitermelést folytatni az értékes ásványi anyagokból az óceán mélyéről.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.