Fenntarthatóság

Újrahasznosított műanyag székekkel lesz zöldebb a 2024-es párizsi olimpia

S.Rita | 2023.07.06. 01:00

A jövő évi ötkarikás játékokon új életet kap a hulladék, még pedig a műanyag székekben. Ezzel igyekeznek a szervezők népszerűsíteni a fenntarthatóságot és felhívják a figyelmet az újrahasznosításra.

 

A 2024-es párizsi olimpiai játékok nézői a lokális hulladékból újrahasznosított műanyagból készült székeken foglalhatnak majd helyet – írja az Euronews Green.

„Hiány volt a nyersanyagokból, ami sok gyártót arra késztetett, hogy áttérjenek az újrahasznosításra” – mondja Marius Hamelot, a kezdeményezés mögött álló Le Pavé ökoépítő cég társalapítója.

Hamelot szerint a műanyaggyártók teljesen leálltak, de nem a megrendelések hiánya, hanem a nyersanyaghiány miatt. Ezért kénytelenek voltak átállni a hulladékszektorba. A logisztikai kihívások és a globális ellátási láncok leterheltsége ellenére remek megoldás született az ülőhelyek „zöldítésével”.

A szervezők jelentése alapján, a korábbi játékokhoz képest a felére csökkentik a károsanyag-kibocsátást a meglévő létesítmények felhasználásával, a tömegközlekedés használatának ösztönzésével és – ellentmondásos módon – a szén-dioxid-kompenzációval. Az olyan olimpiai helyszíneken – mint a párizsi Porte de la Chapelle aréna és a Saint-Denis-i olimpiai vízi központ – az ülések újrahasznosított műanyagból készülnek majd.

A körforgásos gazdaság jegyében ez a megközelítés csökkenti az energiafogyasztást és elkerüli az újabb hulladék keletkezését. Körülbelül 11 ezer ülőhely készül majd újrahasznosított anyagokból.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok nézői a lokális hulladékból újrahasznosított műanyagból készült székeken foglalhatnak majd helyet. (Fotó: Canva)

 

Hogyan lesz a műanyaghulladékból szék?

A párizsi székhelyű Lemon Tri újrahasznosító vállalat összefogott a Le Pavé ökoépítő céggel, hogy összegyűjtsék a műanyaghulladékot, és aprított műanyagforgáccsá alakítsák azt. Ezeket a forgácsokat aztán összekeverik, hogy egyenletes színeloszlást érjenek el, felmelegítik és gépekben összepréselik újra. Az eredmény egy fehér vagy fekete műanyag lap, apró színpöttyökkel.

Ezeket a lapokat ezután simára csiszolják, majd más franciaországi partnercégekhez küldik, ahol méretre vágják és összeszerelik őket, így születnek meg az olimpiai ülések. A gyártás már teljes gőzzel folyik, az ülések idén ősszel kerülnek beépítésre.

 

Az olimpiai műanyag újrahasznosítási program a helyi ipar támogatásával készül

Az ülések elkészítéséhez szükséges 100 tonna újrahasznosított műanyag 80 százaléka a Seine-Saint-Denis-ben található sárga szelektív kukákból származik.

„Seine-Saint-Denis-ben gyűjtik be, majd Seine-Saint-Denis-ben aprítják fel, és végül Seine-Saint-Denis-ben dolgozzák fel a nyersanyagot, mindezt egy olyan uszoda számára, amely szintén helyi érdekeltségű” – mondja Augustin Jaclin, a Lemon Tri társalapítója.

A régió iskoláiban műanyaggyűjtési programokat tartottak, amellyel mintegy ötmillió színes üdítősüveg kupakot gyűjtöttek össze. A kezdeményezés lehetőséget nyújt a lakosság figyelmének felkeltésére és a fenntarthatóbb gyakorlatok népszerűsítésére is.

„Ez egy nagy jelentőségű kommunikációs eszköz. Amikor azt mondjuk a gyerekeknek, hogy gyertek, és tegyétek a palackokat a kukákba, holnap már az olimpiai uszoda üléseiben lesznek, ez a gyakorlatban növeli a tudatosságot a hulladék újrahasznosításával kapcsolatban” – tette hozzá Augustin Jaclin.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.