Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Még mindig rossz az irány – A megújuló energiaforrások növekedése ellenére, még mindig dominálnak a fosszilis energiahordozók

S.Rita | 2023.07.09. 01:00

A Statistical Review of World Energy legfrissebb jelentése szerint 2022-ben a megújuló energiaforrások növekedése sem csökkentette fosszilis társaik jelentőségét.

 

A Statistical Review of World Energy jelentése szerint a megújuló energiaforrások 2022-ben sem tudták elmozdítani a fosszilis energiahordozók dominanciáját, annak ellenére, hogy a szél- és napenergia-kapacitás hatalmas mértékben nőtt – írja az Euronews Green.

A globális energiakereslet tavaly összesen 1 százalékkal nőtt, a teljes kínálat 82 százalékát pedig az olaj- és gáztermelés biztosította. Mindezt annak ellenére, hogy a megújuló kapacitások hatalmas mértékben, 266 gigawattal nőttek.

„A szél- és napenergia további erőteljes növekedése ellenére, az energiaszektorban az energiatermeléssel kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás globális szinten ismét nőtt” – mondta Juliet Davenport, az Energy Institute nevű brit székhelyű globális iparági szervezet elnöke.

Az elnök szerint továbbra is rossz az irány, hiszen a párizsi megállapodásban előírtakkal ellentétesen haladunk.

Az olaj-, gáz- és széntermékek makacs vezető szerepe az energiakereslet fedezésében megerősödött. (Fotó: Canva)

Mely fosszilis tüzelőanyagok domináltak az energiaellátásban 2022-ben?

A tavalyi évben nagyban befolyásolta az energiapiacot az orosz-ukrán katonai konfliktus miatti zavar, ami hozzájárult ahhoz, hogy a gáz és a szén ára rekordszintre emelkedett Európában és Ázsiában.  A kaotikus helyzet ellenére azonban az energiakereslet nőtt. A globális primerenergia-kereslet körülbelül 1 százalékkal nőtt, ami lassult az előző évi 5,5 százalékos növekedéshez képest, de a kereslet 2019-ben még mindig körülbelül 3 százalékkal haladta meg a koronavírus előtti szintet.

Az olaj-, gáz- és széntermékek makacs vezető szerepe az energiakereslet fedezésében megerősödött. A megújuló energiaforrások – a vízenergia kivételével – a globális energiafogyasztás 7,5 százalékát tették ki, mintegy 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Eközben a kőolajfogyasztás napi 2,9 millió hordóról, 97,3 millió hordóra nőtt. Az általános tendencia azonban enyhén csökkenő volt, az olajfogyasztás 0,7 százalékkal maradt el a COVID előtti szinttől.

Az éves jelentést, amely az iparág viszonyítási alapja, az Energia Intézet a KPMG és a Kearny tanácsadó cégekkel közösen adta ki először, miután átvette a BP-től, amely az 1950-es évek óta a jelentés szerzője volt.

 

Mit jelent a fosszilis energiahordozók növekedése a klímavédelem szempontjából?

A fosszilis energiaforrásoktól való folyamatos függőségünk hatalmas veszélyt jelent a környezetre.

A tudósok szerint a világnak 2030-ig mintegy 43 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-es szinthez képest ahhoz, hogy reményünk legyen a Párizsi Megállapodásban kitűzött nemzetközi cél elérésére.

A fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és felhasználása a globális felmelegedés legfőbb okozója. Ahhoz, hogy az éghajlatváltozás okozta hőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-fok alatt korlátozzuk, a társadalomnak gyorsan csökkentenie kell a szén-dioxid-kibocsátást.

Tavaly azonban a kőolaj és a földgáz támogatása az egekbe szökött. A kormányok 2022-ben több mint 900 milliárd eurót költöttek fosszilis tüzelőanyagok támogatására, ami a valaha mért legmagasabb összeg.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.