Vállalatok

Az energetikai iparág valaha legnagyobb nyugdíjmegállapodását készülnek aláírni a BP-nél

Takács Csongor | 2023.07.11. 01:14

A BP tárgyalásokat folytat a 30 milliárd fontos, végleges fizetésű nyugdíjrendszerének biztosítási megállapodásáról, amely a legnagyobb ilyen jellegű nyugdíjmegállapodás lehet az iparágban. Az FT a tárgyalásokat ismerő személyekre hivatkozva azt írta, hogy az olajipari óriás 69 000 tagot számláló brit nyugdíjrendszerének kurátorai több biztosítóval is tárgyalásokat folytatnak egy felvásárlási megállapodásról. Kérdés, hogy összejön-e az üzlet.

 

Egy 1300 tagot képviselő csoport közleményben közölte, hogy „megdöbbentette” a hír, és jogi lépésekkel kapcsolatos tanácsot kér.

A Trustees elsődleges kötelessége a tagok érdekei – és a tájékoztatás elmulasztása a tagok érdekeit szolgálja. A tagok nem tájékoztatása egy ilyen radikális lépés tervéről, teljesen elfogadhatatlan.”

E fejlemények következményeként az 1300 tagú nyugdíjas csoport a mai napon úgy döntött, hogy hivatalos jogi szakvéleményt kér egy nyugdíj- és trösztjogi szakértőtől számos olyan kérdésben, amelyek mind a kurátorok, mind a BP által az alap elmúlt két évben végzett alapkezeléssel kapcsolatosak. Az emelkedő kamatlábak hatására a vállalati nyugdíjrendszerek többletbe kerültek, ami megnyitotta a piacot a biztosítók előtt, hogy átvállalják a kötelezettségek egy részét vagy egészét.

A múlt hónapban az Energy Voice beszámolt a tagok azon aggodalmairól, hogy az alapot eladhatják, mivel az nem volt hajlandó a kifizetéseket a kamatlábakkal összhangban tartani.

A BP az FT-nek elmondta, hogy a fontolóra vett megállapodás részeként nem kerül sor a rendszer teljes eladására, és az „továbbra is a szokásos módon, a független kuratórium felügyelete alatt fog működni”.

Persze nincs garancia arra, hogy az üzlet létrejön.

A rendszer dühös tagjai szerint a BP két éve nem tartja a nyugdíjkifizetéseket az inflációval összhangban, ami a reáljövedelem tényleges 11%-os csökkenését eredményezte.

Egy közel 1000 tagot tömörítő kampánycsoport szerint félő, hogy a kifizetések emelésének elmaradásáról szóló döntés „összefügg azzal, hogy a BP azt tervezi vagy tervezi, hogy eladja a kollektív pénzünket/eszközünket tartalmazó alapot, és az alap többletének egy részét magának tulajdonítja”.

Az Egyesült Királyságban a meghatározott juttatási rendszer 2010 körül bezárt az új belépők előtt, és 2021-ben a tagok nem növelhették tovább a felhalmozott nyugdíjukat.

A BP brit végleges fizetésű rendszerének tagjai a megélhetési válságra való tekintettel a kifizetések 4%-os emelését kérték, amit a BP elutasított.

A döntés annak ellenére született, hogy a nyugdíjasok azt állították, hogy az alap „hosszú évek óta a legerősebb pénzügyi helyzetben van”, és 6 milliárd font többlettel rendelkezik.

A többlethez való hozzáférés csak a rendszer felszámolásával vagy teljes kivásárlásával lehetséges, ami jelenleg nincs porondon.

fotó: BP

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.