Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Önvezető motorok – Fából vaskarika?

Benedek Attila | 2023.07.11. 02:00

Az autóknál teljesen reális, hogy az emberi hibákat próbálják korrigálni a különféle vezetési-segédekkel és az önvezetéssel. A legtöbb esetben szabadidős célokért vásárolt motorkerékpároknál az önvezetés elég furán hat.

 

Arról már sokszor írtunk, hogy az autóipar a történetének a legnagyobb átalakulása zajlik napjainkban. Gyakorlatilag visszatérünk a kezdetekhez, azaz az elektromos hajtás és a fosszilis hajtóanyagok újra összecsapnak. Ez harc lesz a végső, mert az irányt már nem lehet megváltoztatni.

Az autók eközben mozgó számítógéppé válnak és a mindenhol megvalósítható teljes önvezetés pedig – ahogy az idő telik – inkább a nagyon távoli jövőben megvalósuló álomnak néz ki. Az egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülő önvezetős cégek pedig egy ideje azon dolgoznak, hogy miként tegyék pénzzé a megszerzett tudásukat. Az egyik legjobb helyzetben a hazai aiMotive található, amelyben a Stellantis szerzett nagyobb tulajdon részt.

A BMW a robogókban és városi közlekedésben lát jövőt. (Fotó: BMW)

 

Két keréken szép az élet

A motorok terén is alakul az átállás, ennek az egyik jele, hogy egyre több elektromos motorkerékpárt dobnak piacra. Itt két ligát különböztetünk meg. A felsőben a Harley-Davidson és más nagy nevek találhatók, prémium kategóriás motorokkal. Azért itt is látszik a változás, mert az amerikai cég kijött a S2 Del Mar típussal, amelynek az árazása már barátibb.

A BMW a robogókban és városi közlekedésben lát jövőt, vagy inkább jelent. A szuper futurisztikus kinézetű CE04-es típus, szériagyártmány…

A motorok elektromos átállásában a városi közlekedés és Ázsia lesz a kulcs. A Piaggio és társainak az együttműködéséről korábban már írtunk. A legnagyobb motorgyárak, a szabványosított méretű, cserélhető akkukban látják a jövőt. Az első termékeik, pedig kezdenek megjelenni a piacon.

 

Önvezető motor

A zöld kitérőt követően térjünk vissza az önvezető motorokra. Az első fecske a témában a Yamaha volt, amely a 2016-os elektronikai vásáron (CES, Las Vegas) mutatta be a Motobotot, azaz egy széria sportmotoron száguldó emberszabású robotot. Ami később még Valentino Rossival (9x gyorsasági világbajnok, versenyző legenda) is összemérte a tudását. (Természtesen Rossi nyert.) A sorban következett a Honda, amely a lassú tempós közlekedést okosan, és egyszerű módszerrel, az első kerék mozgatásával oldotta meg.

A BMW teljesen önvezető R1200 GS típusa, tóba dobott kőként vert óriási hullámokat, mivel motoros nélkül közlekedett…

A Yamaha, együttműködik a Bridgestone-al és a Tier IV-el, az utóbbi vállalat, önvezetéshez fejleszt nyílt forráskódú programot. Az említett japán vállalatok 12,1 milliárd jent fordítanak a motorok önvezetését fejlesztő projektre.

A BMW teljesen önvezető R1200 GS típusa, tóba dobott kőként vert óriási hullámokat, mivel motoros nélkül közlekedett… (Fotó: BMW)

 

A kutatás oka

Ami jó látható, hogy a motoroknál is előretör az elektronika használata, a vezetés-segédek és a különféle motor menetprogramok itt is kezdenek teret nyerni. A testes, leginkább túrázásra használt terepmotoroknál már elérhető a távolságtartós sebességtartó automatika (tempomat). És az autóknál alkalmazott holttér figyelés.

Az önvezető motorokhoz kifejlesztett technikák, leginkább a balesetmegelőzés terén jöhetnek szóba. Ezek a megoldások az alacsonyabb tempónál történő manőverezést teszik majd biztonságosabbá, így minimalizálják a motorok eldőlését.

Szerencsére ez a célja a kutatásoknak, mert az önvezető motort nem lehet taxiként, vagy áruszállítóként használni. A mostanában még hihetetlennek tartott megoldások, a közeljövőben teret fognak nyerni, mint a kanyarban is jól működő, blokkolás-gátlós fék, azaz a kanyar ABS.

 

A villamosítás

A robogók és az Indiában szuper népszerű tuk-tukok villamosítása viszont komoly széndioxid kibocsátástól menti meg a Földet. Mivel Ázsia sok országban még ma is, a robogó és a tuk-tuk az elsőszámú közlekedési eszköz.

 

Kiemelt kép forrása: Harley-Davidson

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.