Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Olaszország 2030-ra a villamos energia 65%-át megújuló energiaforrásokból kívánja előállítani

S.Rita | 2023.07.12. 02:00

Olaszország célja, hogy az évtized végére villamos energiájának közel kétharmadát megújuló energiaforrásokból állítsa elő – közölte június végén az olasz energiaügyi minisztérium, némileg javítva a három évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott célokat.

 

Az ország energia- és éghajlatvédelmi tervének felülvizsgálatában a minisztérium közölte, hogy Olaszország 2030-ra a villamos energia 65%-át megújuló energiaforrásokból kívánja előállítani, szemben a korábbi 55%-os céllal – írja a Reuters.

A megújuló energiaforrások az évtized végére az összes ágazatban – beleértve az energiatermelést, a lakhatást és a közlekedést – a bruttó energiafogyasztás 40%-át fedezik majd, szemben a régi tervben szereplő 30%-kal.

 

A tervek szerint

A minisztérium szerint a fűtés és légkondicionálás esetében a megújuló forrásoknak a fogyasztás 37%-át, a közlekedési ágazatban pedig 31%-át kell biztosítaniuk.

Célja, hogy a szén-dioxid-kibocsátás nélkül előállított hidrogén 2030-ra az ipari szükségletek 42%-át fedezze.

Az Európai Bizottság minden tagállamot arra kért, hogy nyújtsanak be felülvizsgált stratégiát 2030-ra, hogy igazodjanak az elmúlt két évben bejelentett Fit-for-55 és REPowerEU energiacsomagokhoz, amelyek kötelező érvényű célokat tartalmaznak az energiaátállásra vonatkozóan az éghajlatváltozás kezelése érdekében.

 

Kérdéses pontok

Olaszország elküldte felülvizsgált stratégiáját az Európai Bizottságnak, amelynek 2024 júniusáig kell azt felülvizsgálnia és jóváhagynia. Az energiaügyi minisztérium nem tette közzé a teljes nemzeti éghajlat- és energiaügyi tervet, és nyilatkozatában nem részletezte, hogy a stratégia mennyivel csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig. A nyilatkozat azt sem fejtette ki, hogy a kormány hogyan tervezi felgyorsítani a megújuló energiaforrások telepítését a tervben kitűzött célok elérése érdekében.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.