Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Globális felmelegedés: Spanyolországban egyre radikálisabb viszonyokat jöhetnek

Devenyi Dalma | 2023.07.13. 01:00

Spanyolországban már most is súlyos következményei vannak az éghajlatváltozásnak, derül ki a Greenpeace új jelentéséből.

 

A szervezet Exeteri Egyetemen működő tudományos részlege által július 5-én közzétett jelentés felvázolja, hogy az éghajlati válság milyen következményekkel járhat az országra nézve – írja az Euronews.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy ha Spanyolország nem csökkenti súlyosan a globális felmelegedést okozó kibocsátásokat, az ország forróbbá, szárazabbá és tűzveszélyesebbé válik” – mondja Maria José Caballero, a Greenpeace Spanyolország gyorsreagálású egységének vezetője.

„Több árvíz és nagy intenzitású tűzvész, valamint a tengerszint emelkedésének hatásai lesznek jellemzőek. A jelentésben szereplő adatok rámutatnak a kibocsátáscsökkentés és az éghajlati válság ambiciózus intézkedésekkel történő kezelésének sürgősségére, amely mellett minden politikai pártnak el kell köteleznie magát”.

Spanyolországban már most is súlyos következményei vannak az éghajlatváltozásnak. (Fotó: Canva)

Milyen gyorsan melegszik Spanyolország?

A jelentés szerint a globális felmelegedés minden egyes fokára Spanyolországban 1,5 ℃ jut. A hatás az ország belső területein még erőteljesebb.

Spanyolország várhatóan a következő 20 évben eléri a 2 ℃-os felmelegedést, hacsak nem csökkentik azonnal és komolyan az üvegházhatású gázok globális kibocsátását.

A legrosszabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez a felmelegedés a 21. század végére elérheti a 4℃-ot.

 

Nem elég visszafogni az üvegházhatású gázok kibocsátását?

Spanyolország éghajlata várhatóan még a kibocsátáscsökkentés ellenére is melegebb lesz. A felmelegedés üteme gyorsabb, mint a globális átlag, és a jövőben is gyorsabb lesz, ami széleskörű hatással lesz az emberek életére – jegyzi meg a Greenpeace.

A legrosszabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez a felmelegedés a 21. század végére elérheti a 4℃-ot. (Fotó: Canva)

Az ökoszisztéma is változik, csak kevésbé látványosan

A Földközi-tenger is melegszik. A felszíni hőmérséklet 2100-ig várhatóan 1,8 ℃ és 3,5 ℃ közötti mértékben emelkedik.

„Bár az ökoszisztémák fokozatos, az éghajlattal összefüggő változásai kevésbé láthatóak, nem kevésbé súlyosak, mint a katasztrofális események” – mondja Paul Johnston, a Greenpeace tudományos egységének vezetője az Exeteri Egyetemen.

„Mindent befolyásolnak a mezőgazdaságtól kezdve a tengeri erőforrásokon át az emberi egészségig” – tette hozzá.

 

Az éghajlatváltozás vízhiányt fog okozni?

A csökkenő csapadékmennyiség már most is probléma Spanyolországban, de a jelentés szerint az aszályok tízszer rosszabbak lesznek a jelenleginél. Ha a hőmérséklet felmelegedése eléri a 2 ℃-ot, az azt jelentheti, hogy Dél-Európa lakosságának több mint egyharmada vízhiányt fog tapasztalni. Ez a szám megduplázódik, ha a felmelegedés eléri a 3 ℃-ot.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.