Innováció

Miért festhetik fehérre a tetőket Barcelonában?

Devenyi Dalma | 2023.07.14. 02:00

A kutatóknak innovatív ötlete támadt az egyre erősödő hőhullámok kordában tartására Barcelona városában.

 

Barcelona terrakotta erkélyei ikonikussá váltak az évek során, amelyet a tursiták előszeretettel látogatnak, ugyanakkor a globális felmelegedésnek nem kedveznek. Emiatt kutatók javasolják, hogy a katalán főváros tetőit fessék fehérre, ezzel is csökkentve a hőhullámok pusztító hatásait – írja az Euronews Green.

Az egyre gyakrabban előforduló hősziget-hatás miatt a városközpontban akár nyolc Celsius-fokkal is megemelkedett a hőmérséklet.

Az éghajlati válság fokozódásával a Barcelonai Autonóm Egyetem tudósai drámai javaslatot terjesztettek elő, amely végérvényesen megváltoztathatja a város arculatát.

 

A város fehérre festése

A legfrissebb adatok szerint Európa gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, az éves hőmérséklet a városi területeken 1,7 és 1,9 Celsius-fok között emelkedik.

Barcelona sem kivétel ez alól, hiszen 2020-ban a város több mint két évszázada a legmelegebb évet produkálta – 16,8 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet regisztráltak.

Erre a problémára válaszul az éghajlatváltozással foglalkozó kutatók egy csoportja innovatív projektet indított: céljuk a város háztetőinek fehérre festése, hiszen állításuk szerint ez akár 4,7 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet a hőhullámok idején.

„A hőszigetekkel küzdő városok tetőit fehérre lehetne festeni. Tanulmányunkban átlagosan 0,8 fokos hőmérséklet-csökkenést észleltünk ezzel a hőhullámok idején. Bizonyos helyeken és a nap bizonyos óráiban pedig akár négy fokkal alacsonyabb csúcsértékeket is elérhetünk” – mondja Sergi Ventura, az UAB meteorológusa.

Barcelona terrakotta erkélyei ikonikussá váltak az évek során, amelyet a tursiták előszeretettel látogatnak, ugyanakkor a globális felmelegedésnek nem kedveznek. (Fotó: Canva)

 

A kutatás azt mutatja, hogy Barcelonában a jelenlegi építési megoldások visszatartják a nappali sugárzást, ami hozzájárul a hőség felhalmozódásához az egész városban. Ehelyett a legfelső felületek fehérre festésével „hideg tetőket” lehetne létrehozni. Ez növelné az albedo értéket, ami a napfénynek a felületekről visszaverődő, az épület által el nem nyelt sugarak mennyisége, százalékban megadva.

„Együttműködünk olyan közintézményekkel, mint például a barcelonai Urban Master Plan. Ők a tetők fehérre festését támogatják, de egyelőre semmit sem tettek. Nagy előnye egyébként, hogy ez egy ‘alacsony költségű’ stratégia. Előrejelzéseink szerint egy olyan városban, mint Barcelona, még jobban működne, mint a zöldfelületek növelése” – tette hozzá Ventura.

 

Vajon a háztetők fehérre mázolása elég lesz ahhoz, hogy Barcelona élhető maradjon?

2020-ban Barcelona több mint két évszázada a legmelegebb évet regisztrálta a városban. Az elmúlt években a barcelonai tanács több fa ültetésével és kezelésével foglalkozott a klímaváltozás mérséklése érdekében a városi területeken.

A probléma fokozódásával azonban a zöld területek önmagukban nem lesznek elegendőek a várost fenyegető, egyre gyakoribbá váló hőhullámok megelőzésére. Egyes szakértők attól tartanak, hogy drasztikusabb változtatásokra van szükség.

Adrian Fernandez, a Greenpeace környezetvédelmi aktivistája szerint a város kialakításának megváltoztatására kell törekednünk.

„A szín megváltoztatása jelenthetné a probléma megoldását, amely jelentős eredményeket hozhatna. A gyakoribb és súlyosabb hőhullámok kihívásával szemben azonban nagyobb megoldásokra van szükségünk” – tette hozzá Fernandez.

A tanulmány eredményeitől függetlenül a projekt sikere most a legfelső emeleti lakásokban élő barcelonaiak kezében van.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.