Innováció

A CATL hatalmas áttörést ért el az akkumulátoraik töltési idejében

Devenyi Dalma | 2023.07.16. 01:00

A CATL újonnan kifejlesztett elektrolitja 50%-kal javítja a töltési hatékonyságot hideg körülmények között – jelentette be Wu Kai, a cég vezető tudósa a sanghaji fórumon.

 

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL olyan új anyagot fejlesztett ki, amely jelentősen javítja az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorok töltési hatékonyságát, különösen extrém hideg körülmények között – írja a Carscoops.

A kínai Sanghajban tartott fórumon Wu Kai, a CATL vezető tudósa bejelentette, hogy a vállalat újonnan kifejlesztett elektrolitja -20 Celsius-fokos körülmények között 50%-os hatékonyságnövekedést képes elérni. A töltés hatékonysága 43%-kal javult normál hőmérsékleten is.

 

Hogyan működik?

Bár Wu nem árult el részleteket arról, hogyan fejlesztették ki az új elektrolitot, azt azonban elmondta, hogy a vállalat képes lesz sorozatgyártani egy olyan akkumulátort, amely 10 perc alatt feltölthető, miközben 400 km hatótávolságot nyújt felhasználójának.

A CATL következő célkitűzése egy olyan 400 km hatótávolságú elektromos jármű akkumulátor kifejlesztése, amely mindössze 5-7 perc alatt feltölthető.

Meglepő módon a fórumon Wu kifejtette a szkepticizmusát is a szilárdtest-akkumulátorok rövid távú jövőjét illetően, amelyeket régóta a jelenlegi lítium-ion akkumulátorok és a különböző kémiai összetételű cellákat használó akkumulátorok utódjaként emlegetnek.

A CATL újonnan kifejlesztett elektrolitja -20 Celsius-fokos körülmények között 50%-os hatékonyságnövekedést képes elérni. (Fotó: Canva)

 

Mit tartogat az iparág jövője?

A Toyota nemrégiben közölte, hogy már 2027-ben képesek lesznek olyan szilárdtest-akkumulátorokat gyártani, amelyek feleannyiba kerülnek, 50%-kal kisebb tömegűek, és akár 10 perc alatt feltölthetők.

„Amiben biztos vagyok az, hogy jelenleg senki sem képes szilárdtest-akkumulátorok tömeges gyártására az iparágban. Azt állítják, hogy képesek felére csökkenteni a költségeket, ami nagyon izgalmas lenne, de kíváncsi vagyok, milyen összehasonlítási alapot használnak ehhez” – mondta Wu Kai.

Az akkumulátorok töltési hatékonyságának javítása nem az egyetlen áttörés, amit a CATL idén elért.

Áprilisban a vállalat közölte, hogy egy olyan technológiával rendelkezik, amellyel akár 500 Wh/kg energiasűrűségű akkumulátorcellákat tud építeni, ami jelentősen meghaladja a Tesla jelenlegi 4680-as celláinak 296 Wh/kg-os energiasűrűségét.

Úgy véli, hogy ezek a cellák olyan korszerűek, hogy akár egy elektromos meghajtású utasszállító repülőgépeket is működtethetnének.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.