Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A szélsőséges hőhullámok 61 ezer európai halálát okozták tavaly nyáron

Devenyi Dalma | 2023.07.17. 02:00

A WMO közleménye szerint a perzselő hőhullámok során a globális hőmérsékleti rekordok megugrottak, ez okozhatta a megdöbbentő statisztikát.

 

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) adatai szerint július első hete volt a valaha mért legmelegebb hét. Július 6-án a napi globális átlag 17,08 Celsius-fokon tetőzött – írja az Euronews Green.

„Az előzetes adatok szerint a világon most volt a legmelegebb hét az egész világon” – áll a WMO közleményében.

A múlt hónapban az éghajlatváltozás és az El Niño időjárási minta korai szakasza okozta a rekordmeleg júniust.

A Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy Európában tavaly nyáron több mint 61 ezer hőmérséklet okozta haláleset történt. A legsúlyosabban Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália volt érintett.

 

Mi áll az idei nyári hőhullámok mögött?

Az El Niño egy természetes éghajlati jelenség, amely a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén az óceán felszínének melegebb hőmérsékletével jár. A WMO szerint a jelenlegi időszak valószínűleg „legalább mérsékelt intenzitással” folytatódik.

A bejelentés a perzselő napok sorozatát követi végig, amelyek során a globális hőmérsékleti rekordok megugrottak.

Franciaország városaiban vasárnap 37°C-38°C-os csúcshőmérsékleteket mértek. Az ország nemzeti meteorológiai intézete, a Météo-France szerint ez az évszakban nem számít kivételes hőhullámnak, de a tartós fennállása miatt éberségre van szükség.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) előzetes adatai szerint az észak-rajna-vesztfáliai Tönisvorstban vasárnap szintén elérte a 38°C-ot. Ez a példátlan hőmérséklet-sorozat július 3-án kezdődött (16,88°C), és megdöntötte a korábbi rekordot, a 2016 augusztusában mért 16,80°C-ot, amely a Kopernikusz által valaha mért legmelegebb év volt.

 

Több mint 60 ezer megemelkedett hőmérséklet okozta haláleset

A tudósok szerint az Európát tavaly nyáron elborító, nyomasztó hőmérséklet több mint 61 ezer extrém hőmérséklet okozta halálesethez vezethetett, ami rávilágít arra, hogy a kormányoknak foglalkozniuk kell a globális felmelegedés egészségügyi hatásaival.

Megállapították, hogy a hőség okozta halálesetek száma az idősebbek, a nők és a mediterrán országok lakosai körében volt magasabb. Az adatok ugyanakkor azt is jelezték, hogy a két évtizeddel ezelőtti halálos kánikula óta Franciaországban hozott intézkedések segíthettek megelőzni a tavalyi haláleseteket.

Franciaországban a figyelmeztető rendszer nyilvános hirdetéseket tartalmaz, amelyekben tanácsokat adnak a hűvös maradásra, és arra ösztönzik az embereket, hogy igyanak vizet és kerüljék az alkoholt.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.