Fenntarthatóság

2030-ra a globális áramtermelés 33%-át a szél- és napenergia fogja kitermelni

S.Rita | 2023.07.21. 02:00

Az energiaárak a szél- és napenergia-termelés növekedésével csökkennek majd. A szél- és napenergia-projektek jó úton haladnak ahhoz, hogy 2030-ra a világ villamosenergia-termelésének több mint egyharmadát adják – áll a Rocky Mountain Institute (RMI) július 13-án közzétett jelentésében.

 

Ez azt jelzi, hogy az energiaágazat képes elérni a globális éghajlati célok eléréséhez szükséges változást.

Szultán al-Dzsaber, az ENSZ következő klímacsúcsának, a COP28-nak az elnöke az év elején a megújuló energiatermelés 2030-ig történő megháromszorozására szólított fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezése és a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött célok elérése érdekében – áll az Euronews cikkében.

 

Jó úton haladunk a megújuló energiával kapcsolatos célok elérése felé?

Az ágazat exponenciális növekedése azt jelenti, hogy a szél- és napenergia-projektek az előrejelzések szerint a globális villamos energia legalább 33 százalékát fogják termelni, szemben a jelenlegi 12 százalékkal.

Ez a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló energiatermelés csökkenéséhez és olcsóbb áramtermeléshez fog vezetni – derült ki az RMI jelentéséből.

Az RMI, egy amerikai székhelyű, tiszta energiával foglalkozó nonprofit szervezet, a kutatást a Bezos Earth Funddal partnerségben végezte, amely egy 10 milliárd dolláros alap, amelyet Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa hozott létre az éghajlatváltozás elleni megoldások finanszírozására.

A jelentés szerint a napenergia – amely már most is a legolcsóbb villamosenergia-termelés – költsége a jelenlegi 40 dollár (35,70 euró) MWh-ról akár 20 dollárra (17,80 euró) is csökkenhet megawattóránként (MWh), ahogy egyre több projektet indítanak és javulnak a méretgazdaságossági előnyök.

„A megújuló energiaforrások gyors elterjedésének előnye a nagyobb energiabiztonság és a kőolajfüggetlenség, valamint az energiaárak hosszú távú deflációja, mivel ez egy gyártott technológia – minél többet telepítünk, annál olcsóbb lesz” – mondta Kingsmill Bond, az RMI vezető igazgatója.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.