Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mely európai országok nincsenek felkészülve a forró napokra?

S.Rita | 2023.07.23. 01:00

A kutatók szerint az olyan helyeken, mint Észak-Európa, az épületek „üvegházként viselkednek”, és nem úgy tervezték őket, hogy megbirkózzanak a forró napokkal. Svájc, az Egyesült Királyság és Norvégia „veszélyesen felkészületlen” arra, hogy az embereket hűvösen tartsa, ha a globális felmelegedés meghaladja az 1,5 Celsius-fokot.

 

Az Oxfordi Egyetem új kutatása feltárta, mely országokban fog a legdrámaibb mértékben megnőni azon napok száma, amelyeken olyan hűtési beavatkozásokra lesz szükség, mint az ablakok redőnyei, ventilátorok vagy légkondicionáló berendezések – írja az Euronews.

Abból a 10 országból, ahol a legkellemetlenebbül meleg napok száma világszerte a legnagyobb mértékben növekszik, 8 Észak-Európában lesz.

A kutatók szerint ez egy ördögi körforgás. A fenntartható hűtést szolgáló megfelelő intézkedések nélkül az energiafaló légkondicionáló rendszerek használata meredeken növekedni fog. Ha a hőség ellen fosszilis tüzelőanyagokat használnak, akkor az üvegházhatású gázok kibocsátása növekszik, és felgyorsítja a globális felmelegedés ütemét.

Mi lesz, ha a globális felmelegedés meghaladja az 1,5 Celsius-fokot? (Fotó: Canva)

 

Hol fog a legnagyobb mértékben növekedni a kellemetlenül forró napok száma?

A tanulmány a „hűtési foknapok” fogalmát használja. Ezek azok a napok, amikor a hőmérséklet a régió átlaga felett lesz, és valamilyen hűtőrendszerre van szükség a lakosság komfortérzetének fenntartásához.

Ha a globális felmelegedés meghaladja az 1,5 Celsius-fokot, akkor Írország lesz a lista élén, ahol 38 százalékkal több nap lesz ilyen kellemetlenül meleg. Svájcban és az Egyesült Királyságban 30 százalékkal, míg Norvégiában 28 százalékkal nő a hűtési foknapok száma.

Finnország és Svédország a jön utánuk 28 százalékos növekedéssel, majd Ausztria (25 százalék), Kanada, Dánia és Új-Zéland (24 százalék) következik.

A kutatók szerint ezek is „konzervatív” becslések. Nem tartalmazzák az olyan szélsőséges eseményeket, mint a hőhullámok, amelyek az átlagos növekedésen felül jelentkeznének. Szerintük ezek az országok „veszélyesen felkészületlenek” a változásra.

Ha a hőség ellen fosszilis tüzelőanyagokat használnak, akkor az üvegházhatású gázok kibocsátása növekszik, és felgyorsítja a globális felmelegedés ütemét. (Fotó: Canva)

 

Az észak-európai épületeket nem hőségre tervezték

„Az észak-európai országoknak más országoknál gyorsabban és nagyobb mértékben kell alkalmazkodniuk a hőtűrő képességhez” – mondja Dr. Nicole Miranda, a tanulmány társszerzője.

Rámutat arra, hogy az Egyesült Királyságban a 2022-es rekordot döntő hőhullámok során hatalmas mértékű zavarok keletkeztek. A szélsőséges hőség a kiszáradás, a kimerültség és akár a halál kockázatával is jár – különösen a veszélyeztetettek az idősek vagy a fogyatékkal élők.

„Egészségügyi és gazdasági szempontból is elengedhetetlen, hogy felkészüljünk a még több forró napra” – teszi hozzá Miranda.

A probléma részben abból adódik, hogy az olyan helyeken, mint Észak-Európa, az épületeket inkább úgy tervezték, hogy télen bent tartsák a meleget, mintsem nyáron hűvösek legyenek.

„Épített környezetünk átalakítása azt jelentené, hogy nem kell növelnünk a légkondicionáló berendezések használatát. Jelenleg az olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, az épületeink úgy viselkednek, mint az üvegházak – az épületekben nincs külső napvédelem, zártak az ablakok, nincs természetes szellőzés és nincsenek mennyezeti ventilátorok. Épületeink kizárólag a hideg évszakokra vannak felkészítve” – magyarázza a tanulmány társszerzője, Dr. Jesus Lizana.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.