Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A napenergia a megoldás a nulla károsanyag-kibocsátású vonatozásra?

S.Rita | 2023.07.24. 02:00

Miközben India „szolárisan” közlekedik, az európai országok is felismerik a napenergiával működő vonatokban rejlő lehetőségeket.

 

Egy indiai vasúthálózat több mint 1000 hektáron telepít napenergiát. A Central Railway, az ország 18 vasúti „zónájának” egyike, 1 megawatt (MW) napelemes egység kifejlesztésére kötelezte magát a hálózat 81 pontján. Ez része annak a növekvő trendnek, hogy a vasutak nagy földterület-portfóliójukat a zöldebbé válás és a nemzeti megújulóenergia-célok elérésének elősegítése érdekében használják fel – írja az Euronews.

„A naperőművek telepítésének megkönnyítése érdekében mintegy 1093 hektár üres vagy kihasználatlan vasúti területet azonosítottunk. Ezek a helyszínek óriási potenciált rejtenek magukban a napenergia-infrastruktúra fejlesztésére, és segítenek az indiai vasút szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentésében” – magyarázza Shivraj Manaspure, a vasút PR-ért felelős vezetője.

A Central Railway úttörő szerepet tölt be: az első személyszállító vasútvonalat működtette Indiában 170 évvel ezelőtt. Most egy 1 MW kapacitású napelemes erőműre nyert pályázatot a Nagpurban található Ajni új villamos mozdonyházában – írja a Times of India.

Ez egy áramvásárlási szerződés (PPA) formájában történik – ez egy áramtermelő és egy felhasználó között létrejött szerződés. A SolarPower Europe szerint egyre több vasúttársaság ír alá PPA-szerződést Európa-szerte is.

 

Mik India napelemes vasúti tervei?

A Central Railway legújabb bejelentése része az indiai vasút „megatervének”, amely naperőművek telepítésére irányul az üres földterületeken. A kormányhivatal 2020-ban kijelentette, hogy 2030-ra 20 gigawatt (GW, ami egymilliárd wattnak felel meg) napenergia-kapacitást céloz meg.

A vasútállomások „napelemesítése” segíteni fogja Indiát abban, hogy önellátóvá váljon – áll a vasútügyi minisztérium sajtóközleményében. A cél az, hogy 2023 decemberére elérjék a 100 százalékos villamosítást.

A mumbai székhelyű vasúttársaság is kiveszi a részét a munkából azzal, hogy több állomáson is napelemes tetőpaneleket telepít. Pune-ban pedig egy újabb 1 MW-os naperőművet kíván létrehozni egy PPA keretében. „Ez a projekt a vasút elkötelezettségét jelzi a napenergia-felhasználás kiterjesztése és a zöldebb jövő elősegítése mellett” – tette hozzá Manaspure.

 

Ki jár élen Európában a napelemes vasutak terén?

Bethany Meban, a SolarPower Europe szóvivője szerint Európa-szerte már szinte megszokottá vált, hogy a vasútvonalakon valamilyen PPA-rendszer működik a megújuló energiaforrásokból történő beszerzésre.

A francia-belga nagysebességű vonatokat üzemeltető Thalys 2020 óta 100 százalékban zöld energiát használ a Franciaországban, Belgiumban és Németországban közlekedő összes vonat esetében. A Deutsche-Bahn azt állítja, hogy ma Németországban a legnagyobb megújuló energiafogyasztó, részben saját naperőművei révén. A PKP Polish Rails rendelkezik Európa legnagyobb vasúti „energiabankjával”, amely egy olyan tároló létesítmény, amely havonta mintegy 1500 regionális és távolsági személy- és tehervonatot lát el a vontatási energiafelesleggel.

A Deutsche-Bahn azt állítja, hogy ma Németországban a legnagyobb megújuló energiafogyasztó, részben saját naperőművei révén. (Fotó: Canva)

 

A belga SNCB nemzeti vasúttársaság a napelemes tetőn történő napenergia-hasznosítással emeli a mércét, 20 000 panelt szerelve fel állomásaira és épületeire. A francia SNCF pedig egy lépéssel tovább ment, és napenergia-projektek fejlesztésére külön leányvállalatot indított.

„Mindez nagyon örvendetes, és talán nem is meglepő” – mondja Meban. „A vasúthálózatoknak általában nagy földterületekkel kell dolgozniuk, nagy tetőket kezelnek, és magas energiaigényt kell kielégíteniük. Mivel a vonat és a repülőgép zöld lábnyomának köszönhetően a vasúti utazás vonzereje egyre nő, a megújuló energiaforrások beszerzése valóban támogatja a bolygóbarát értékesítési szempontokat.”

A vasút menti földterületek kihasználása mellett néhány előremutató kísérletet is találunk a kontinensen. A svájci Sun-Ways start-up cég szőnyegként teríti ki a paneleket a sínekre egy nyugat-svájci állomás közelében. A Deutsche-Bahn a brit Bankset vállalattal közösen hasonló projektet próbált ki, amelynek keretében paneleket rögzítenek a sínek közötti talpfákra.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.