Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Novatek vs. Gazprom: Ki lesz Európa első számú orosz gázszállítója?

S.Rita | 2023.07.24. 01:00

Az orosz Novatek cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításainak növekedése azt jelenti, hogy a vállalat közel áll ahhoz, hogy megelőzze a Kreml által ellenőrzött Gazpromot mint az ország vezető üzemanyag-szállítója Európában.

 

A Novatek felemelkedése hangsúlyozza, hogy az ukrajnai konfliktus mennyire megzavarta Oroszország és a világ energiaiparát, mivel Európa az LNG felé fordul, és eltávolodik a Gazprom csővezeték-hálózatától, amely évtizedekig uralta az európai ellátást – írja a Reuters.

 

A Gazprom régi fénye a múlté

Az orosz gázra – az olajjal ellentétben – nem vonatkoznak a nyugati szankciók, bár Brüsszel fontolgatja az orosz üzemanyagra vonatkozó embargó kiterjesztését. Az Európai Unió már eddig is igyekezett csökkenteni az orosz szállításoktól való függőségét, és a gáz megújuló energiával való helyettesítésére törekszik, miközben igyekszik csökkenteni a kibocsátását. A közeljövőre nézve pedig növelte LNG-importját.

A csaknem 29 éve alapított Novatek orosz állami támogatást szerzett az LNG-piacon való terjeszkedéshez, miután 2017-ben beindította hatalmas Jamal LNG-üzemét Északnyugat-Szibériában.

A Reuters számításai szerint a Refinitiv Eikon adatai alapján a Gazprom január 1. és július 15. között összesen mintegy 13,8 milliárd köbméter (bcm) LNG-t és csővezetékes gázszállítmányt exportált Európába. A Novatek kivitele ugyanebben az időszakban 12,34 milliárd köbmétert tett ki a régióba. A Gazprom és a Novatek nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

„A Gazprom valószínűleg örökre elvesztette az európai piac történelmi részesedésének 65-75%-át” – mondta Ronald Smith a moszkvai székhelyű BCS brókercégtől.

Hozzátette azonban, hogy a Novatek számára nagyon nehéz lenne a Gazpromot teljesen helyettesíteni Európában, mivel a Gazprom fennmaradó ügyfelei korlátozott infrastruktúrával rendelkeznek az LNG importálásához. A Gazprom főként Európába irányuló gázexportja tavaly csaknem a felére esett vissza az ukrajnai politikai válság miatt, valamint azután, hogy tavaly szeptemberben megmagyarázhatatlan robbanások következtében megsérültek az Északi Áramlat tenger alatti gázvezetékei. Németország és Olaszország továbbra is a Gazprom legnagyobb európai vásárlói közé tartozik.

A Gazprom január 1. és július 15. között összesen mintegy 13,8 milliárd köbméter (bcm) LNG-t és csővezetékes gázszállítmányt exportált Európába. (Fotó: Canva)

 

Megerősödött a Novatek

Oroszország célja, hogy a 2022-es mintegy 8%-ról 2035-re a globális LNG-piac egyötödét biztosítsa, miközben az orosz csővezetékes export, amelyet kizárólag a Gazprom biztosít a szovjet építésű hálózaton keresztül, folyamatosan csökken.

A földgázt mínusz 163 Celsius-fokra fagyasztják, hogy folyékony halmazállapotúvá alakítsák, amely a világ bármelyik újragázosító termináljára szállítható, így rugalmasabb, mint a csővezetékes gáz.

2006-ban a Gazprom pozíciójának védelmében olyan törvény született, amely lehetővé tette számára, hogy Oroszország kizárólagos földgázexportőrévé váljon a csővezetékeken és a tengeren keresztül szállított cseppfolyósított földgázon keresztül. Oroszország azonban azóta liberalizálta az LNG-kereskedelmet, hogy támogassa a Novatek projektjeit.

A Novatek eközben növelte az északi-sarkvidéki Jamal LNG-üzemének termelését, és azt tervezi, hogy tovább növeli az LNG-termelést az új projektjeiben, amelyek a következő években lépnek üzembe. Mind a Novatek, mind a Gazprom vezetése szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin elnökkel, és nyilvánosan összeütközésbe kerültek a Novatek egyre nagyobb szerepvállalása miatt az európai gázpiacon, amely korábban a Gazprom teljes gázértékesítésének kétharmadát tette ki.

Oroszország liberalizálta az LNG-kereskedelmet, hogy támogassa a Novatek projektjeit. (Fotó: Canva)

 

Régi szövetségek

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója Putyin szövetségese, amióta az 1990-es évek elején együtt dolgoztak az egykori orosz birodalmi főváros, Szentpétervár polgármesteri hivatalában. Miller 2000-ben költözött Moszkvába, amikor Putyint először választották orosz elnökké. Egy évvel később kinevezték a Gazprom vezérigazgatójává.

Gennagyij Timcsenko, aki szintén Putyin régi szövetségese, 2022 márciusában lemondott a Novatek igazgatótanácsának tagságáról, miután szankciókkal sújtották. Timcsenko elmondta, hogy az 1990-es években, amikor Putyin a város polgármesteri hivatalában dolgozott, tulajdonolt néhány kereskedelmi céget Szentpéterváron és környékén. A Novatek legnagyobb részvényesei között szerepelt, mielőtt a vállalat néhány éve leállította ezek közzétételét.

Timcsenko régóta támadta a Gazprom orosz gázexport monopóliumát, 2012-ben azt mondta, hogy az európaiak alternatívát szeretnének a Gazprommal szemben. Akkoriban bírálta a Gazprom európai politikáját is, amely szerinte hozzájárult a piaci részesedés csökkenéséhez.

„Úgy vélem, hogy a Gazprom Export marketingkampánya vezetett az európai részesedésének csökkenéséhez … A cseppfolyósított földgáz már megjelent a piacon. Lényegében egy új, olcsóbb gázpiac van kialakulóban” – mondta Timcsenko a Forbes magazinnak 2012-ben.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.