Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A Föld óceánjainak színe megváltozik az éghajlatváltozás miatt

Devenyi Dalma | 2023.07.26. 01:00

A NASA műholdjai azt mutatják, hogy a Föld óceánjainak több mint fele zöldül a tengeri ökoszisztémákat megzavaró éghajlatváltozás miatt.

 

A műholdas adatok azt mutatják, hogy az elmúlt 20 év során a világ óceánjainak 56 százalékán a kékről zöldre változott a szín. A változások különösen az Egyenlítőhöz közeli trópusi régiókban szembetűnőek – írja az Euronews.

A kutatók szerint óceánjainknak ez a finom zöldülése arra utal, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van a víz alatti életre.

 

Miért zöldül az óceán?

A Nasa Modis-Aqua műholdja a világ óceánjainak több mint felében a kékről fokozatosan zöld színűre változik. A színt váltott terület nagyobb, mint a Föld teljes szárazföldi területe. BB Cael, az angliai Southamptonban található Nemzeti Oceanográfiai Központ munkatársa és kollégái elemezték a NASA adatait, és úgy vélik, hogy a zöld színeződés az éghajlatváltozás miatt változó ökoszisztémák jele.

Hogy miben állnak ezek az eltolódások, és mi a pontos oka, azt nem erősítették meg, de BB Cael szerint valószínűleg a tápláléklánc alján lévő élőlényekkel – a fitoplanktonokkal – függ össze. Ezek az organizmusok létfontosságú szerepet játszanak a belélegzett oxigén nagy részének előállításában és a légkör stabilizálásában.

„Az éghajlatváltozás hatásai már most érezhetők a felszíni tengeri mikrobiális ökoszisztémában” – jegyzi meg a tanulmány.

 

Az óceánok színváltozásai nagyobb problémára utalhatnak

A tanulmány szerzői szerint az óceánok színének változása az ökoszisztémák állapotának változását tükrözheti. A mélykék szín kevesebb életet jelez, míg a zöldebb árnyalatok a fitoplanktonok nagyobb aktivitását jelzik. Ez képet fest arról, hogy mi történik a víz felszíni rétegeiben.

Az óceán színe azonban évről évre változhat, mivel a klorofillszint a felszínen vadul változik. Ez megnehezíti annak megkülönböztetését, hogy a kékről a zöldre való átmenetet befolyásolja-e az éghajlatváltozás.

A tudósok úgy gondolták, hogy akár 40 évig is eltarthat az óceán színének megfigyelése, mielőtt bármilyen tendenciát észlelnének. A különböző műholdak a színváltozásokat is különböző módon mérik. Ez azt jelenti, hogy az egyes műholdak adatait gyakran nem lehet kombinálni.

Az óceán változó színeinek mélyebb feltárására a NASA Pace nevű küldetése a tervek szerint 2024 januárjában indul. Ez a planktonokat, a légkört, a felhőket és az óceáni ökoszisztémát fogja megfigyelni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.