Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A fák természetes légkondicionálóként működnek ebben a lengyel városban

S.Rita | 2023.07.29. 01:00

A lengyelországi Rzeszów városa több zöldterületet hoz létre, miután a közelmúltban a hőhullám 35 Celsius-fokig emelte a hőmérsékletet.

 

Az ukrán határ közelében fekvő Rzeszów Lengyelország egyik legzöldebb városa. Ez annak köszönhető, hogy a közelmúltban több zöldterületet hoztak létre a város határain belül – írja az Euronews.

A fák természetes légkondicionálóként működnek a városokban, mivel mikroklímát teremtenek, amely csökkenti a hőmérsékletet. Egy fa árnyékában a hőmérséklet akár 20 fokkal is alacsonyabb lehet, mint a közvetlen napfényben.

 

Hogyan vált Rzeszów Lengyelország egyik legzöldebb városává?

Rzeszów lakói és a városháza közösen dolgoztak a város fásításán. A városi tanács szóvivője, Artur Gernand szerint az önkormányzat megkérdezte a lakosokat, hogy hová szeretnék, ha fákat ültetnének.

„Ez azért fontos, mert a lakosok tudják a legjobban, hol van szükségük árnyékra” – mondja Gernand. „Érdemes beruházni a zöldterületekbe, hogy barátságosabbá tegyük az életet, hogy a lakosok jól érezzék magukat és elégedettek legyenek”.

Hozzáteszi, hogy csak idén a város mintegy 1000 fát ültetett.

 

Miért olyan fontosak a fák a városokban?

Egy nemrégiben készült uniós tanulmány szerint az európai városokban a fák 30 százalékos arányának növelése csökkenthetné a városi hőszigethatáshoz kapcsolódó halálesetek számát, amikor a magas épületek között csapdába esik a hő, majd az aszfalt és a beton felszívja azt.

A tanulmányban részt vevő városokban a fákkal való borítás átlagosan 0,4°C-kal, egyes területeken pedig akár 5,9°C-kal csökkentheti a hőmérsékletet.

Miközben Európa a nyári kánikulában szenved, a fák minden eddiginél fontosabbak a halálos kimenetelű időjárási viszonyok enyhítésében. Egy másik, nemrégiben egy spanyol és egy amerikai kutatócsoport által készített tanulmány szerint a zöld területek közelében élő emberek átlagosan 2,5 évvel fiatalabbak biológiailag, mint azok, akik nem élnek ott.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.