Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Globális felmelegedés: Július lesz a valaha mért legmelegebb hónap

S.Rita | 2023.07.30. 01:00

„A globális felmelegedés kora lejárt, itt az ideje a globális forróság korának” – figyelmeztet az ENSZ főtitkára.

 

Július lesz a legmelegebb hónap a bolygón, az ENSZ főtitkára pedig arra figyelmeztet, hogy „a globális felmelegedés kora lejárt, itt az ideje a globális forróság korának” – idézi a főtitkárt az Euronews.

„Nem kell megvárnunk a hónap végét, hogy megtudjuk. Hacsak nem jön egy mini jégkorszak az utolsó napokban, 2023 júliusa minden rekordot meg fog dönteni” – mondta Antonio Guterres újságíróknak New Yorkban.

 

Az ember a felelős

„Az éghajlatváltozás itt van. Ez félelmetes. És ez még csak a kezdet. A globális felmelegedés kora lejárt, most a globális forróság kora következik. Észak-Amerika, Ázsia, Afrika és Európa nagy része számára ez a nyár kegyetlen. Az egész bolygó számára katasztrófa” – tette hozzá.

És „a tudósok számára egyértelmű: az ember a felelős” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy „az egyetlen meglepetés a változás sebessége”.

 

Eső, tűz, hőség

„A következmények egyértelműek és tragikusak: a monszun esőzések által elsöpört gyerekek, a lángok elől menekülő családok, a perzselő hőségben elájuló munkások”.

E katasztrofális helyzetre való tekintettel az ENSZ főtitkára megismételte radikális és sürgős fellépésre vonatkozó felhívását, és ismét a fosszilis tüzelőanyag-ágazatot támadta.

„A levegő belélegezhetetlen, a hőség elviselhetetlen. A fosszilis tüzelőanyagokból származó profit és az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség mértéke pedig elfogadhatatlan” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.