Szabályozás

A hely, ahol 2024-től betiltják az új lakások gázzal való ellátását

Devenyi Dalma | 2023.07.31. 02:00

Az ausztrál Victoria állam a jövő évtől betiltja a földgáz bekötését az új lakásokba a kibocsátás csökkentésére és az energiaszámlák mérséklésére irányuló terv részeként – közölte július 28-án az állam éghajlatvédelmi minisztere.

 

Ausztrália második legnépesebb állama az ország legnagyobb földgázfogyasztója. Az itt található otthonok mintegy 80%-ában van bekötve gáz, de ambiciózus tervei szerint 2045-re el kívánja érni a nettó nulla kibocsátást, öt évvel megelőzve a szövetségi kormányt – írja a Reuters.

Lily D’Ambrosio éghajlatvédelmi miniszter július 28-án közölte, hogy az építési engedélyköteles új lakásoknak 2024 januárjától teljes egészében elektromos hálózatra kell csatlakozniuk. A gázágazat az állam kibocsátásának 17%-át adja.

 

Gázhiány a láthatáron

„A gázfüggőségünk csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy elérjük a 2045-re kitűzött ambiciózus kibocsátáscsökkentési célunkat, a nettó nullát, és hogy az állam egyre több lakosa használjon hatékonyabb elektromos készülékeket, amelyekkel pénzt takaríthatnak meg a számláján” – mondta D’Ambrosio egy nyilatkozatban.

A változások minden olyan új középületre vonatkoznak majd, amely még nem került a tervezési szakaszba, beleértve a lakóépületeket, iskolákat és kórházakat.

A tervre azért kerül sor, mert Délkelet-Ausztrália az évtized közepétől potenciális gázhiánnyal néz szembe, mivel az Exxon Mobil Corp által üzemeltetett, a régiót régóta ellátó tengeri mezők kitermelése csökken.

 

Van, aki szerint nem jó az irány

Az Ausztrál Kőolajtermelő és -feltáró Szövetség közleménye szerint a tilalom nem sokat segít az éghajlaton, mivel a háztartásokat a szénalapú villamosenergia-hálózatra kényszeríti.

A nagymértékben a széntől függő villamosenergia-termelés Victoria államban az állam szén-dioxid-kibocsátásának mintegy felét teszi ki.

„A Victoria vezetése korlátozott éghajlati előnyökért elveszi a fogyasztók választási lehetőségeit, miközben figyelmen kívül hagyja, hogy a gázárak csökkentésének legjobb módja a gázellátás bővítésébe való beruházás” – mondta Samantha McCulloch vezérigazgató.

A Rewiring Australia, egy nonprofit szervezet, amely a villamosítás mellett száll síkra, támogatta a lépést, és azt mondta, hogy „a villamosítás a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módja annak, hogy évente több ezer dollárt faragjunk le az energiaszámlákból és csökkentsük a kibocsátásunkat”.

Ausztrália egyébként a múlt hónapban véglegesítette a hazai gázpiacra vonatkozó szabálycsomagot, beleértve az először decemberben bevezetett nagykereskedelmi árplafont.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.