Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A szénfelhasználás tavaly minden idők legmagasabb szintjét érte el – és a globális kereslet továbbra is a rekordszintek közelében lesz

Devenyi Dalma | 2023.08.01. 01:00

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) július 27-i közlése szerint a szénfogyasztás 3,3%-kal nőtt, és 2022-ben újabb rekordot, 8,3 milliárd tonnát ért el.

 

A párizsi székhelyű szervezet szénpiaci jelentése szerint a szén iránti kereslet „a gyengébb világgazdaság ellenére nőtt, elsősorban azért, mert a világ számos részén könnyebben elérhető és viszonylag olcsóbb, mint a gáz”. Összességében az IEA szerint 2022-ben 10 440 terawattórát termeltek szénből, ami a bolygó villamosenergia-termelésének 36%-át tette ki – írja a CNBC.

 

Mit hoz 2023?

Előre tekintve az IEA szerint a szénfogyasztás 2023-ban a tavalyi rekordszint közelében marad.

Földrajzi szempontból a kép 2023-ban vegyes. „Régiónként az idei év első felében az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a korábban vártnál gyorsabban – 24%-kal, illetve 16%-kal – csökkent a szénkereslet” – áll az IEA jelentéséhez csatolt közleményében.

„A két legnagyobb fogyasztó, Kína és India kereslete azonban több mint 5%-kal nőtt az első félévben, ami nemcsak ellensúlyozta, meg is haladta a máshol tapasztalható csökkenést” – írják.

 

Ázsiában makacsul magas a kereslet

A szén fosszilis tüzelőanyag. Használata jelentős hatással van a környezetre, a Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint „a legmocskosabb, legszennyezőbb módja az energiatermelésnek”.

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (U.S. Energy Information Administration) eközben egy sor, a szén elégetésével kapcsolatos káros anyagot sorol fel, beleértve a szén-dioxidot, a kén-dioxidot, a részecskéket és a nitrogén-oxidokat.

„A szén az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb egyedi forrása. Európában és az Egyesült Államokban a tiszta energiaforrások növekedése miatt a szénfelhasználás strukturális csökkenésnek indult” – mondta csütörtökön Keisuke Sadamori, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója.

„Ázsiában azonban továbbra is makacsul magas a kereslet, még akkor is, ha számos ilyen gazdaság jelentősen növelte a megújuló energiaforrások használatát” – tette hozzá.

A jövőre nézve Sadamori szerint „nagyobb politikai erőfeszítésekre és beruházásokra” van szükség ahhoz, hogy „a tiszta energia és az energiahatékonyság hatalmas növekedése révén csökkentsük a szén iránti keresletet azokban a gazdaságokban, ahol az energiaszükséglet gyorsan növekszik”.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.