Mobilitás

Elektromos autók térhódítása – Hódít az árcsökkentés?

Benedek Attila | 2023.08.02. 01:00

A városi kisautókból egyre kevesebb kapható, a gyárak drágább elektromos minikkel próbálják pótolni őket. Közben a villanyautók terjedését jó árakkal is segítik. A második fecske váratlan helyről érkezett.

 

A pénz értéktelenedése (infláció), az alapanyagárak emelkedése, és a forint romlásának „közös gyermeke” az elszabadult itthoni autó árak. Ha esetleg nem nézegette mostanság az árlistákat, akkor itt az ideje képbe kerülni velük.

Néhány példa, csak a borzongás kedvért. A Suzuki városi minije (Ignis) 6,1 millióért vihető haza, a legjobb vezetési élmény nyújtó kisautó címét birtokló Swiftet pedig 6,13 millióért lehet elhozni a szalonból. Ezek kedvezményes árak…

A másik példa a Dacia, amely mostanság cseréli le a fapados márka imázsát, a szabadidős használatra alkalmas, jó ár/értékű autókat kínálóra. Itt a belépő típus ára, 5 millió 349 ezer forint.

A Suzuki városi minije, az Ignis 6,1 millióért vihető haza. (Fotó: Suzuki)

Viszlát, kisautók!

Az autós területen a környezetvédelem egyik furcsasága, hogy a valóban kis fogyasztású és könnyű kiskocsik gyártását annyira megdrágítják a környezetvédelmi előírások, hogy a gyártók inkább megszüntetik a készítésüket… Helyettük drágább, nehezebb, nagyobb, többet fogyasztó, pl. tölthető-hibrid szabadidő-autókat kínálnak.

Erre a működési módra kiváló példa a Fiesta esete, aminek a gyártását 47 évet követően egyszerűen megszüntette a Ford.

A városi közlekedésre ideális és ténylegesen kis fogyasztású járgányokat (4,5-5 liter/100 km), pár év múlva felváltják az elektromos minik. Itt az árcédula minimum 10 millió forintról indulhat, ez Euróban 25-30 ezres álomhatárt jelent. A VW csoport is ezt az ársávot célozza meg, a nemrég áttervezett ID.2-vel. A Tesla a sokat emlegetett és rég várt belépő modelljét is ide szánja.

Ezek a típusoknak az érkezésére még két-három évet kell várni. A kérdés már csak az, hogy addig mi lesz? Maradnak a lassan egy kézen megszámolható városi kisautók, amit a Fiatnál, a Hyundai-nál, a Kiánál, a Suzukinál és a VW-nél még lehet kapni.

 

Színre lép a Volvo

A második témánk az elektromos autók olcsóbbá tétele. Ebben élen jár a Tesla. A viszonylag folyamatos árcsökkentésüknek a fő oka nem a jófejség az új vevőkkel vagy a régi vásárlóik idegesítése. Inkább az, hogy a piacon már nincsenek egyedül.

A hagyományos gyártók, egyre több elektromos autóval jelentkeznek. Miközben a Tesla előre menekül: azaz gőzerővel fejleszt, csökkenti a működési költségeit, növeli a gyártási darabszámokat és árat csökkent.

Ennek köszönhetően azon dolgoznak Európában, hogy az eladatlan autóiknak tárolóhelyeket találjanak. Lassan megjelennek az újságokban az első hirdetéseik és már hivatalosan részt vesznek autószalonon (IAA, München). Tehát ma már ők is úgy működnek, mint egy hagyományos autógyár.

A villanyautós piac változásaira a másik jó példa a Volvo. Nemrég volt a hazai sajtóbemutatója a svédek belépő szintű elektromos autójának és a márka csúcsmodelljének. A rendezvény legnagyobb meglepetését az EX30-as árazása jelentette. Ugyanis a német prémium márkáktól is ügyfeleket elcsenő svédek, gondoltak egy merészet.

A 344 kilométeres hatótávot ígérő, vasfoszfát (CFP) akkut használó, hátsó-hajtású alapmodellt, 14 milliós áron kínálják. A piacra jövő januárban érkező szabadidő-autó ezért több konkurensnek is fejfájást okozhat. Ugyanis a jól hangzó név és a baráti ár kettőse, sokaknál meghozhatja a vásárlási kedvet.

A kis Volvo rozsdamentes acélból készült belső ajtókilincsei zseniálisak. (Fotó: Benedek Attila)

 

Kellenek a vásárlók!

Az árazási stratégia oka nyilvánvaló. A svédek elindultak azon az úton, hogy csak elektromos autókat kínáljanak, azaz nekik abszolút érdekük, hogy a villanyautók terjedjenek.

Az eladások felpörgetésére, egy jó árú belépőmodell működőképes ötlet lehet. A reménykedésük jogos.

A hazai bemutató statikus volt, azaz csak be lehetett ülni a kézzel készített autókba és meg lehetett nézni őket. Ezen az eseményen mondták el, hogy a 4,23 méteres típusból már félszázat értékesítettek… Az első csomagtartóval is rendelkező városi szabadidő-autó hozza a műfaj sajátosságait. A kis Volvónál csak egy központi kijelzőt használnak, az autó rozsdamentes acélból készült belső ajtókilincsei zseniálisak. Ami visszahoz a földre, az az újrahasznosított műanyagból készült utastér burkolati elemek. Ezeknek a kinézetét még szokni kell.

 

Kiemelt kép forrása: Benedek Attila

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.