Trading

Nem valószínű, hogy az OPEC+ testület módosítani fog az olajpolitikán a pénteki ülésen

S.Rita | 2023.08.03. 02:00

Az OPEC+ nem valószínű, hogy a testület augusztus 4-i ülésén módosítani fogja jelenlegi olajkitermelési politikáját – közölte hat OPEC+ forrás a Reuters hírügynökséggel, mivel a szűkebb kínálat és a rugalmas kereslet az olajár ralija miatt emelkedik.

 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és az Oroszország által vezetett, OPEC+ néven ismert szövetségesek miniszterei augusztus 4-én találkoznak. A közös miniszteri megfigyelőbizottságnak nevezett testület indokolt esetben összehívhatja az OPEC+ teljes ülését – írja a Reuters.

 

Egy telefonhívás

Az olaj a héten háromhavi csúcsra, 85 dollár fölé emelkedett a Brent nyersolaj hordónkénti ára, mivel a szűkebb kínálat és a növekvő kereslet felülmúlja azokat az aggodalmakat, hogy a kamatemelések és a makacs infláció visszavetheti a gazdasági növekedést.

Hat OPEC+ forrás szerint a bizottság valószínűleg nem fog változtatni a meglévő politikán a pénteki online ülésen. Egyikük az emelkedő olajárra hivatkozott, mint az intézkedés elmaradásának okára.

Az OPEC és a szaúdi energiaügyi minisztérium kedden nem reagált azonnal a kommentárkérésekre.

Az OPEC egyik tagjának legutóbbi, a piaccal kapcsolatos megjegyzéseiben az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere július 21-én azt mondta a Reutersnek, hogy az OPEC+ jelenlegi intézkedései egyelőre elegendőek, de a csoport „csak egy telefonhívásnyira van”, ha további lépésekre lenne szükség.

Az Egyesült Arab Emírségek minisztere tagja a közös monitoring bizottságnak, a JMMC-nek, amelynek elnöke Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter, Abdulaziz bin Szalmán herceg.

 

Nem zárható ki a meglepetés

A szaúdi miniszter júliusban azt mondta, hogy az OPEC+ „folytatni fogja a piacok meglepésére irányuló erőfeszítéseket”. Áprilisban több OPEC+-tag jelentett be csökkentéseket közvetlenül a JMMC ülése előtt, amely várakozások szerint nem tartogatott semmilyen intézkedést.

A legutóbbi, júniusi politikai ülésén az OPEC+ egy széles körű megállapodást hozott tető alá, amely 2024-ig korlátozza a kínálatot, Szaúd-Arábia pedig önkéntes termeléscsökkentést ígért júliusra, amelyet azóta augusztusra is kiterjesztett.

Elemzők a múlt héten a Reutersnek azt mondták, hogy arra számítanak, hogy Szaúd-Arábia további egy hónappal meghosszabbítja az önkéntes csökkentést, hogy az szeptemberre is kiterjedjen. A National Australia Bank keddi jelentésében azt írta, hogy a bizottság pénteki ülésén várhatóan a szaúdiak bejelentik az önkéntes csökkentés meghosszabbítását.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.