Fenntarthatóság

A klímaváltozás miatt júliusban 5-ből 4 ember számára melegebb volt a Földön

S.Rita | 2023.08.04. 02:00

Az ember okozta globális felmelegedés következtében a Földön élő öt emberből négy számára melegebb lett a júliusi hónap, és több mint 2 milliárd ember érzi naponta az éghajlatváltozás okozta melegséget. 

 

Több mint 6,5 milliárd ember, vagyis a világ lakosságának 81%-a legalább egy olyan napot átizzadt, amikor az éghajlatváltozás jelentős hatással volt a napi átlaghőmérsékletre – derül ki a Climate Central tudományos non-profit szervezet új jelentéséből. Megtalálták a módját annak, hogy kiszámítsák, mennyire befolyásolta az éghajlatváltozás a napi időjárást – írja az Euronews.

„Valóban szinte mindenhol tapasztaljuk az éghajlatváltozás hatásait” – mondta Andrew Pershing, a Climate Central tudományos alelnöke.

Az ember okozta globális felmelegedés következtében a Földön élő öt emberből négy számára melegebb lett a júliusi hónap. (Fotó: Canva)

Hogyan végezték a vizsgálatot?

A kutatók 4711 várost vizsgáltak meg, és közülük 4019-ben találták meg az éghajlatváltozás ujjlenyomatát júliusban, amely más tudósok szerint a legmelegebb hónap volt a feljegyzések szerint. Az új tanulmány kiszámította, hogy a szén, az olaj és a földgáz elégetése miatt háromszor nagyobb valószínűséggel volt melegebb legalább egy napon ezekben a városokban.

Az Egyesült Államokban, ahol az éghajlati hatás Floridában volt a legnagyobb, több mint 244 millió ember érezhetett nagyobb hőséget a klímaváltozás miatt júliusban.

A Föld többnyire trópusi övezetében élő 2 milliárd ember számára az éghajlatváltozás miatt júliusban háromszor nagyobb valószínűséggel volt melegebb minden egyes napon. Ezek közé tartozik a szaúd-arábiai Mekka és a hondurasi San Pedro Sula milliós városa.

 

Melyik volt a legmelegebb nap júliusban?

Az éghajlatváltozás hatásait leginkább tükröző nap július 10-e volt, amikor 3,5 milliárd ember tapasztalta a globális felmelegedés ujjlenyomatát viselő extrém hőséget. Ez eltér a globálisan legmelegebb naptól, amely július 7-én volt a Maine-i Egyetem Climate Reanalyzer programja szerint.

 

A tanulmány szakmailag lektorált?

A tanulmány nem szakmailag lektorált – ami a tudomány arany standardja –, mert a hónap nemrég ért véget. Olyan, szakértői értékeléssel rendelkező éghajlati ujjlenyomat-elemzési módszereken alapul, amelyeket más csoportok is használnak, és amelyeket a Nemzeti Tudományos Akadémia technikailag érvényesnek tart. Két külsős klímatudós azt mondta az Associated Pressnek, hogy hitelesnek találta a tanulmányt.

Több mint 6,5 milliárd ember, vagyis a világ lakosságának 81%-a legalább egy olyan napot átizzadt, amikor az éghajlatváltozás jelentős hatással volt a napi átlaghőmérsékletre. (Fotó: Canva)

Honnan tudják a tudósok, hogy az éghajlatváltozás a felelős?

Több mint egy évvel ezelőtt a Climate Central kifejlesztett egy mérőeszközt, az úgynevezett Climate Shift Indexet. Az európai és amerikai előrejelzések, megfigyelések és számítógépes szimulációk alapján valós időben számítja ki, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van – ha van egyáltalán – a hőmérsékletre az egész világon.

Ahhoz, hogy kiderítsék, van-e hatás, a tudósok összehasonlítják a rögzített hőmérsékleteket egy olyan szimulált világgal, ahol nincs klímaváltozás okozta felmelegedés, és ez körülbelül 2 fokkal (1,2 Celsius-fokkal) hűvösebb, hogy kiderítsék, mekkora az esélye annak, hogy a meleg természetes volt.

„Mostanra már mindannyiunknak hozzá kellene szoknunk, hogy az egyes hőhullámokat a globális felmelegedéssel hozzák összefüggésbe” – mondta Gabriel Vecchi, a Princeton Egyetem éghajlatkutatója, aki nem vett részt a tanulmányban. „Sajnos ez a hónap, ahogy ez a tanulmány elegánsan mutatja, a bolygón élő emberek nagy többségének ízelítőt adott a globális felmelegedés szélsőséges hőségre gyakorolt hatásából”.”

 

Mely amerikai városok szenvednek a leginkább az éghajlatváltozás miatt?

Az Egyesült Államokban 22 városban volt legalább 20 olyan nap, amikor az éghajlatváltozás megháromszorozta az extra hőség valószínűségét, köztük Miamiban, Houstonban, Phoenixben, Tampában, Las Vegasban és Austinban.

Az éghajlatváltozás által júliusban leginkább sújtott amerikai város a floridai Cape Coral volt, ahol a fosszilis tüzelőanyagok miatt 4,6-szor valószínűbbé vált a melegebb hőmérséklet a hónapban, és 31 napból 29 napon volt jelentős éghajlatváltozás-ujjlenyomat.

Minél északabbra helyezkedett el egy város az Egyesült Államokban, annál kevésbé volt érzékelhető az éghajlati hatás júliusban. A kutatók nem találtak jelentős hatást olyan helyeken, mint Észak-Dakota és Dél-Dakota, Wyoming, Észak-Kalifornia, New York állam északi része, valamint Ohio, Michigan, Minnesota és Wisconsin egyes részei.

Az USA délnyugati részén, a Földközi-tenger térségében, sőt Kínában is tapasztalható hőhullámok külön elemzést kaptak a World Weather Attribution révén, amely az éghajlatváltozásra utaló jeleket talált, de olyan helyeken, mint a Karib-térség és a Közel-Kelet, az éghajlatváltozásra utaló jelek hatalmasak, és nem kapnak kellő figyelmet – mondta Pershing. A másik tanulmánytól eltérően ez a tanulmány az egész Földet vizsgálta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.