Vállalatok

Nehéz negyedéven van túl a MOL

NRGreport | 2023.08.04. 11:29

A MOL-csoport ma közzétette 2023 második negyedévére és első félévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az év első hat hónapjában a MOL-csoport 1125 millió dollár (399,7 milliárd forint) EBITDA-t ért el, a második negyedév EBITDA-ja 411 millió dollár (140,8 milliárd forint). Mind a Downstream, mind az Upstream eredményeire erős negatív hatást gyakoroltak a romló makrogazdasági feltételek és a súlyos kormányzati elvonások, különadók és többlet bányajáradék-kötelezettségek. A második negyedév eredményeit szintén torzította az összesen 315 millió dollárt kitevő, árbevétel-alapú, 2023 egészére kivetett különadó, amely egyszeri költségként merült fel a második negyedévben. A Fogyasztói Szolgáltatások üzletágnak sikerült visszaerősödnie a tavalyi mélypontról, és a MOL-csoport teljes EBITDA-jának 43 százalékát termelte meg, amellyel részben képes volt a negatív külső környezet ellensúlyozására. A MOL-csoport 2023-ra vonatkozó egész éves EBITDA iránymutatását hozzávetőlegesen 2,5 milliárd dollárban határozta meg.

 

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az eredmények kapcsán a következőket mondta:

„ A makrogazdasági környezet nem volt alkalmas arra, hogy ellensúlyozza a kelet-közép-európai kormányzati beavatkozások negatív hatásait. Ezek kétséget kizáróan nyomot hagytak az eredményeinken az év első felében, különösen 2023 második negyedévében. A kormányzati elvonások jelenlegi mértéke – amennyiben nem vezetik ki őket a közeljövőben – hátráltatja a MOL-csoport versenyképességét és visszaveti a beruházási terveinkhez szükséges pénzügyi háttér megteremtését. Ha a negatív külső körülményeket leszámítjuk, a MOL-csoport működési teljesítménye erős volt az elmúlt időszakban, az üzletágak tovább haladtak a stratégiai beruházásokkal és a vállalat elindította új, hulladékgazdálkodási üzletágát.”

 

Upstream

Az Upstream üzletág EBITDA-ja 99 millió dollárra(33,9milliárd forint) esett vissza 2023 második negyedévében, 2023 első félévében pedig 382 millió dollárt tett ki, amely negyedéves szinten 83%-os, féléves összehasonlításban pedig 65%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakaihoz képest. A divízió egyszerűsített szabad cashflow-termelése lényegében eltűnt 2023 második negyedévében, ez a magyar kormány által kivetett árbevétel-alapú különadónak, illetve többlet-bányajáradéknak volt betudható, az eredményeket emellett a szénhidrogénárak alakulása is negatívan befolyásolta. Az olaj- és a gázkitermelés volumene 5 százalékkal esett vissza a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ennek oka főként az Iraki Kurdisztánban található Shaikan-mező termelésének az export-csővezeték elzárása miatti leállása volt, amely a negyedév egészét érintette.

A MOL a régió ellátásbiztonsága melletti elkötelezettségét szolgáló rendkívüli erőfeszítések eredményeként képes volt a magyarországi termelését 6,5%-kal növelni az előző év azonos időszakához képest 2023 második negyedévében, amellyel a csoportszintű termelés napi 91,6 ezer hordót ért el, lényegesen meghaladva a termelésre vonatkozó iránymutatást.

 

Downstream

A Dowstream 2023 második negyedéves, újrabeszerzési árakkal becsült, “tiszta” EBITDA-ja 102 millió dollárra (35 milliárd Ft) esett vissza, míg a féléves eredmény 487 millió dollárt tett ki. A második negyedév jelentős visszaesése részben a különadók hatásának tudható be, mint az egyszeri költségként felmerülő, árbevétel-alapú adóteher, de hozzájárult a Petrolkémia gyenge árrése, illetve a kereslet és az árszínvonal által kifejtett nyomás is. Az üzemanyagok iránti kereslet 12%-kal esett vissza Magyarországon 2023 második negyedévében a bázisidőszakban ugyanis az ársapkák élénkítő hatást gyakoroltak a fogyasztásra.

A kereslet a többi kelet-középeurópai országban ezzel szemben növekedett, ez különösen Horvátországra (+8%) volt igaz; a teljes termékértékesítés mutatói csoportszinten összességében változatlanok maradtak.

 

Fogyasztói Szolgáltatások

A Fogyasztói Szolgáltatások 2023 második negyedéves EBITDA-ja csaknem megnégyszereződött és 175 millió dollár (59,9 milliárd forint) volt, a divízió 2023 első féléves eredménye így 301 (105,6 milliárd forint) millió dollárt ért el. A javuló teljesítmény elsősorban a kelet-közép-európai ársapka-intézkedések enyhítésének, a nem-üzemanyag típusú szolgáltatások további térnyerésének és a kiváló belső teljesítménynek köszönhető.

Ezzel együtt az értékesítési volumenben 16%-os növekedés volt látható 2023 második negyedévében, amihez a lengyelországi Lotos kúthálózat akvizícióját követően több mint 200 millió liternyi növekedés is hozzájárult.

Az üzemanyagértékesítés volumene a legtöbb regionális országban nőtt, ez alól Magyarország a kivétel, mivel itt a kereslet az üzemanyag-ársapka kivezetését követően normalizálódott. A Fresh Cornerek száma a tavalyi év azonos negyedévében fennálló 1103-ról 1180-ra nőtt.

 

Gázszállítási Üzletág

A Gázszállítási Üzletág EBITDA-ja jelentős mértékben, 60 millió dollárra (20,4 milliárd forint) nőtt 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest a határon átnyúló szállítás iránti kereslet erősödésének köszönhetően, az első féléves eredmények így meghaladták a 139 millió dollárt (49,1 milliárd forint). Az előző évhez képest alacsonyabb gázárak miatt lecsökkenő működési költségek szintén hozzájárultak a kedvező eredményekhez.

 

Kiemelt kép forrása: MOL

  NRGreport
Címkék
#2023   #Hernádi Zsolt   #Mol   #MOL-csoport  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.