Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Tesla vs. más gyártók – Csatlakozóháború a tengerentúlon

Benedek Attila | 2023.08.07. 01:00

Elon jó fej és beengedi más gyártók járműveit is a Tesla töltőhelyeire. Ez csak a látszat: a felszín alatt komoly harc megy az állami milliárdokért.

 

Első pillantásra minden szépnek és jónak tűnik. Elon Musk – elviekben – a jó öreg Európa pár országában már engedélyezte, hogy a Tesla saját pénzén kiépített gyors töltőhálózatát más márkák is használhassák. Ez az Egyesült Államokban jövőre fog megtörténni. A nyitás híre elindította a Ford, a General Motors, a Nissan, a Polestar, a Rivian és a Volvo vezetőinek a fantáziáját. Ezért az említett cégek gyártmányait használók a közeljövőben „tankolhatnak” a Tesla hálózatán. Hogy ez működjön, elkezdtek olyan kiegészítőt árulni, amivel az autókban lévő CCS csatlakozó, használható lesz a Tesla töltőin. Később pedig az Amerikában forgalomba kerülő modellekbe, a Tesla által rendszeresített csatlakozót is szerelnek.

A NACS elnevezésű csatlakozó, a North American Charging Standard szavakat rejti és a Tesla saját fejlesztése. (A betűszó jelentése: Észak-Amerikai töltési standard.) Az Egyesült Államokban a NACS, és a CCS az elterjedt. A Nissan és a japán cégek által használt CHAdeMO is megtalálható a töltőpontokon, de ebből akad a legkevesebb.

A Tesla előtt le a kalappal, mert nem várt az állami segítségre, és a töltőpontok kiépítését már nagyon korán elkezdte. 2022 végén, 17711 Tesla töltőpont volt az USA-ban, ez a mennyiség az amerikai gyorstöltőknek a 60 százaléka.

Elon Musk – elviekben – a jó öreg Európa pár országában már engedélyezte, hogy a Tesla saját pénzén kiépített gyors töltőhálózatát más márkák is használhassák. (Fotó: Tesla)

Mi ez a kedvesség?

A Tesla hálózatának megnyitása más márkák előtt jó színben tünteti fel Elon Muskot. Ez remek dolog, de a nyitás nem azért történt, hogy szimpatikusabbnak tűnjön a világ egyik leggazdagabb embere.

Korábban már írtunk az USA infláció ellenes csomagjáról, amely komoly pénzeket fordít a környezetvédelemre, amibe beletartoznak a hagyományos iskolabuszok elektromosra cserélése is. A csomag része az 5 vagy 7,5 milliárd dolláros töltőtelepítési támogatás. Aminek akad pár feltétele: az egyik, hogy ne csak egy márka használhassa a hálózatot. A másik lényeges pont, hogy zöld árammal működjön.

Az áll a jófejség háttérben, hogy a Tesla ismét nagy mennyiségű állami pénzhez szeretne jutni. Ezért az 500 és 900 voltos feszültséggel működő villámtöltőik számát szépen megemeli. Ennek köszönhetően pár év múlva már nem lehet a foghíjas töltőhálózatra fogni a villanyautók elvártnál lassabb terjedését.

 

A másik oldal

A közelmúlt híre, hogy a BMW, a General Motors, a Honda, a Hyundai, a Mercedes-Benz és a számtalan márkát összefogó Stellantis csoport, megcélozza az amerikai töltőpiacot. Ezért – jelenleg még név nélküli – céget alapítanak, aminek célja, hogy az első lépésben 30 ezer villámgyors töltőt telepítsenek.

Fontos információ, hogy ezeknél a bevált CCS csatlakozót használják és a benzinkutakhoz hasonló, kulturált körülményeket alakítanak ki.

A lényeg, hogy alaposan beindult a tengerentúli töltőhálózat fejlesztése, amibe egy kis fűszert visz a töltőcsatlakozók közötti harc.

 

Az öreg kontinens

Szerencsére Európában is megindultak a dolgok. A Stellantis két éve vágott bele az Atlante néven futó, Olaszországot, Franciaországot, Portugáliát és Spanyolországot megcélzó hálózatának a fejlesztésébe.

Közben az EU is begyorsította a villámtöltőhely telepítéseit. Szóval van remény.

Már csak azt kellene megoldani, hogy bankkártyával, mindenféle regisztráció nélkül lehessen fizetni. Mindegyik töltőnél, ahogy a benzinkutakon. Hogy ne kelljen a különféle hálózatokhoz kötelezően csatlakozni, ha szeretnénk tölteni az autót…

 

Kiemelt kép forrása: Tesla

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.