Mobilitás

Verseny a világ első számú elektromos jármű piacán – A legfejlettebb technológiákat vetik be az autógyártók Kínában

Devenyi Dalma | 2023.08.08. 02:00

Az olyan világszintű autógyártók, mint a BMW és a Volkswagen, igyekeznek a legfejlettebb technológiákat bevetni, hogy egymással versenyezzenek a világ legnagyobb elektromos jármű-piacán, Kínában.

 

Az elektromos jármű-gyártók világszintű versenye elindult a kínai piacon, amelynek következtében egyre fejlettebb technológiát használnak egymás ellen, hogy minél nagyobb teret nyerhessenek a régióban – írja a CNBC.

A Canalys elemző cég szerint Kína a világ legnagyobb elektromos autó-piaca, 2022-ben 5,9 millió eladott egységgel, ami a globálisan eladott elektromos járművek 59%-át teszi ki. A Counterpoint Research adatai szerint a hazai márkák a villanyautó-piac 81%-át uralják, a BYD, a Wuling, a Chery, a Changan és a GAC is a vezető szereplők között vannak.

A kínai márkák vezetik a hazai piacot a fejlett vezetéstámogató rendszerek fejlesztésében és bevezetésében, kihasználva azt az előnyüket, hogy korán beléptek az elektromos és az intelligens járművek ágazatába – áll a Canalys kutatócég friss jelentésében.

A BofA Securities májusi jelentésében azt írták, hogy várakozásaik szerint 2025-ben még mindig Kína lesz a világ legnagyobb villanyautó-piaca, 40-45%-os piaci részesedéssel.

A kínai autógyártók felgyorsítják a technológiák frissítését  és előtérbe helyezik az innovációt, ami kiemelkedő felhasználói élményt eredményez. A kínai elektromos jármű termékek sokkal versenyképesebbek, mint korábban, és Kínában véleményünk szerint elterjedésük egyre nőni fog” – írták a BofA Securities elemzői.

A Counterpoint Research adatai szerint a hazai márkák a kínai villanyautó-piac 81%-át uralják, a BYD, a Wuling, a Chery, a Changan és a GAC is a vezető szereplők között vannak. (Fotó: BYD)

A globális szereplők egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek

Pénteken a BMW China bejelentette, hogy felgyorsítja a kéz nélküli autonóm vezetési funkciók, más néven a 3. szintű vagy L3 funkciók fejlesztését. A BMW China közölte, hogy ezeket 2023 végére vagy 2024 elejére tervezi bevezetni, amint biztosítja a helyi szabályozásoknak való megfelelést.

Az L3-as autonóm vezetést még nem engedélyezték széles körben Kínában, bár néhány vállalat, köztük a hazai Xpeng engedélyt kapott már a technológia tesztelésére.

A kínai piac példátlan ütemben növekszik. A Toyota egy emberként fog dolgozni, hogy megreformálja a munkánkat és a gondolkodásunkat, hogy Kínában túlélhessünk – hangsúlyozta Tatsuro Ueda, a Toyota kínai régiójának vezérigazgatója.

A múlt héten a német Volkswagen-csoport bejelentette, hogy mintegy 700 millió dollárt fektet be az Xpeng fejlesztésébe, és 4,99%-os részesedést szerez a vállalatban.

Felgyorsítjuk a helyi elektromos portfóliónk bővítését, és egyúttal felkészülünk a következő innovációs lépésre” – mondta Ralf Brandstätter, a Volkswagen AG kínai igazgatótanácsának tagja.

A Volkswagen és az Xpeng közösen fejleszt ki két új elektromos járművet, amelyek a kínai piacra szánt fejlett vezetéstámogató szoftverét tartalmazzák, és célja, hogy 2026-ban vezessék be őket.

A Tesla és a kínai elektromos jármű márkák az önvezető funkciót népszerűsítik a vásárlók vonzása érdekében. A cél a teljes autonóm vezetési élmény elérése. (Fotó: Canva)

Intenzív a verseny

A Tesla és a kínai elektromos jármű márkák az önvezető funkciót népszerűsítik a vásárlók vonzása érdekében. A cél a teljes autonóm vezetési élmény elérése. A BYD például – az Nvidia-val és a Horizon Robotics-szal – együttműködve fejleszti az autonóm vezetési technológiát.

Július 31-én a kínai Leapmotor autógyártó képviselője az újságíróknak elmondta, hogy új platformot fejlesztettek ki, és ennek licenszét más autógyártóknak kívánja eladni, hogy intelligens autókat készíthessenek.

A fejlődés előmozdításával megpróbálunk olyan versenyképes termékeket fejleszteni és kínálni, amelyek gyors ütemben képesek lesznek kielégíteni a kínai vásárlók igényeit” – mondta Tatsuro Ueda, a Toyota kínai vezérigazgatója a vállalat közleményében.

Ugyanezen a napon a Toyota közölte, hogy a kínai piacon való versenyképesség érdekében szintén fokozni fogja a technológia fejlesztését.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.