Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A Volkswagen már az elektromos járművek vezeték nélküli töltésén dolgozik

Devenyi Dalma | 2023.08.09. 02:00

A zöldebb, papíralapú belső anyagoktól kezdve a gyorsabb induktív töltésen át a könnyebb anyagokig a Volkswagen amerikai kutatócsoportja lenyűgöző új technológiákon dolgozik.

 

Ha az ember a Volkswagen innovációira gondol, nem biztos, hogy tudja, hogy azok az Egyesült Államokból származnak, de az autógyártó felfedte, hogy a Tennessee állambeli Knoxville-ben található innovációs központja milyen projekkel foglalkozik – írja a Carscoops.

 

Vezeték nélküli töltés

Az innovációs részleg például azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a járművek vezeték nélküli töltését. Akárcsak a telefon esetében, itt is nyilvánvalóak az előnyei annak, hogy a sofőrnek egyszerűen csak le kell parkolnia valahol ahhoz, hogy feltöltse elektromos járművének akkumulátorát.

A Knoxville-i innovációs központ egy új tekercs kialakításán dolgozik, hogy a vezeték nélküli töltők biztonságosabbá és gyorsabbá váljanak.

A szabadalmaztatott új berendezés szilícium-karbid invertert használ, hogy a töltési teljesítményt a korai prototípusok 6,6 kW-járól egészen 120 kW-ig növelje, lehetővé téve az elektromos járművek gyors töltését. A jövőben ezt a teljesítményt egészen 300 kW-ig szeretnék növelni.

Ha az ember a Volkswagen innovációira gondol, nem biztos, hogy tudja, hogy azok az Egyesült Államokból származnak. (Fotó: Volkswagen AG)

Zöld belső tér többféle színben

Annak érdekében, hogy az elektromos járművek belső tere ugyanolyan zöld legyen, mint a hajtáslánc, az autógyártó új, papír alapú anyagokon is dolgozik. A cellulózszálakkal erősített hőre lágyuló műanyagok előállítására szolgáló melegsajtolási technikának köszönhetően az újrahasznosítható anyag odakerülhet, ahová ma a műanyagokat helyezik, azonban már a legkülönbözőbb formákba önthető, többféle textúra- és színválasztékkal. A Volkswagen elmondása szerint már vizsgálják, hogyan lehet ezeket az új technológiákat beépíteni az új járművekbe. Már sorozatgyártású járművekben is megtalálható az a technológia, amelyen az amerikai innovációs központ dolgozott. A csapat kifejlesztett egy újfajta üvegszál-erősítésű műanyagot, amelyet a Volkswagen Atlas típusú gépjárművük csomagtértartójánál teszteltek le.

Az újfajta műanyag 35%-kal könnyebbnek bizonyult, mint az általa helyettesített fémlap.

Ez az újítás a teljesítményautóknál igazán hasznosnak mutatkozott, így például ez az új anyag már a Bentley Continentalban és a Lamborghini Aventadorban is megtalálható. Mindeközben az elektromos járművek esetében az újfajta üvegszál-erősítésű műanyag a hatótáv növelésben nyújt segítséget kisebb tömegének köszönhetően.

A zöldebb, papíralapú belső anyagoktól kezdve a gyorsabb induktív töltésen át a könnyebb anyagokig a Volkswagen amerikai kutatócsoportja lenyűgöző új technológiákon dolgozik. (Fotó: Volkswagen AG)

Súlycsökkentés mindenek felett

A Knoxville-i csapat a mesterséges intelligenciával együtt új anyagszerkezetek kifejlesztésén is dolgozik, annak érdekében, hogy segítsék az elektromos járművek súlycsökkenését. Egy mélytanulási algoritmus segítségével új moduláris ismétlődő szerkezetet fejlesztettek ki.

Az apró piramisokra hasonlító, folyékony gyantából 3D-ben kinyomtatható szerkezet segítségével készült darabok akár saját súlyuk 30 000-szeresét is elbírják.

A Volkswagen szerint ez az anyag nagyon hasznos az akkumulátorokat rögzítő keretekhez, hiszen becsléseik szerint az anyagból készült ház 60 százalékkal kevesebbet nyomna, mint egy hagyományos acél egység. Miközben a biztonság érdekében kiváló energiaelnyelő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami tovább segíti az elektromos jármű hatótávolságának növelését.

„A Volkswagen Innovációs Központ erőteljes példája annak, milyen tudományos előrelépéseket és ipari célra alkalmazható technológiát lehet piacra vinni, amikor tudósokat és kutatókat hozol össze különböző területekről és szervezetekből egy helyen”- mondta Donde Plowman, a Knoxville-i Tennessee Egyetem kancellárja. „A Volkswagen, az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium és más ipari vezetőkkel és technológiai startupokkal, amelyek a Tennessee Egyetem Kutatóparkjában találhatók, egy virágzó innovációs ökoszisztémát hoztunk létre.”

 

Kiemelt kép forrása: Volswagen AG

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.