Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A napenergia segít megelőzni a hőhullámok okozta áramkimaradásokat Európában

Devenyi Dalma | 2023.08.10. 02:00

A rekordhőmérséklet nyomást gyakorolt az európai energiarendszerekre, de a napenergia megnövekedett teljesítménye segít betölteni a hiányt.

 

A napenergia-termelés jelentős növekedése Dél-Európában vezető szerepet játszott abban, hogy a közelmúltbeli hőhullámok idején ne legyen energiahiány – írja az Euronews. Az elmúlt hetekben a hőmérséklet rekordokat döntött, és példátlanul nagy igényt támasztott a légkondicionálás iránt. A napenergia különösen alkalmas a nyári hőség kezelésére, mivel a napsugárzás a nap legmelegebb időszakában a legerősebb, amikor a legnagyobb a hűtési áramigény is.

„A napenergia nagyon jelentős növekedése alapvetően kompenzálja a légkondicionálás okozta csúcsokat” – mondta Kristian Ruby, az Eurelectric villamosenergia-ipari csoport főtitkára a spanyolországi helyzetről.

A rekordhőmérséklet nyomást gyakorolt az európai energiarendszerekre, de a napenergia megnövekedett teljesítménye segít betölteni a hiányt. (Fotó: Canva)

 

Hol segített a napenergia a hőség kezelésében?

Spanyolország és Görögország azon országok közé tartozik, amelyek a tavalyi rekordmagas energiaárak és az ukrajnai orosz invázióval összefüggő energiabiztonság növelésére irányuló törekvés miatt sokkal több napelemet telepítettek.

Spanyolország tavaly rekordmennyiségű, 4,5 gigawattnyi napelemes fotovoltaikus kapacitást épített ki, aminek eredményeként júliusban – jellemzően az egyik legnaposabb hónapban – minden eddigi hónapnál nagyobb volt a napenergia-termelés – közölte a spanyol Red Electrica áramhálózat-üzemeltető.

Az Ember független klímavédelmi agytröszt adatai szerint a napenergia idén júliusban Spanyolország villamos energiájának csaknem 24 százalékát biztosította, szemben a 2022. júliusi 16 százalékkal.

Amikor július 24-én a magas hőmérséklet és a hűtési igény miatt Szicíliában csúcsot döntött az áramigény, a többletigény közel felét – amely összesen 1,3 GW-ot tett ki – napenergiából fedezték, derül ki a Refinitiv adataiból. Szicília napenergia-termelése a múlt hónapban több mint kétszerese volt a 2022. júliusi termelésnek.

„A kiegészítő napenergia nélkül a rendszer stabilitására gyakorolt hatás sokkal rosszabb lett volna” – mondta Nathalie Gerl, a Refinitiv energetikai elemzője.

A napenergia azonban önmagában nem képes fenntartani a komoly igénybevételnek kitett hálózatokat. A Szicília keleti részén, az Etna alatt fekvő Cataniában áram- és vízellátási zavarok léptek fel, amelyeket a helyi hatóságok részben a hőségnek tulajdonítottak. Athénban pedig az elektromos hálózatot üzemeltető IPTO közölte, hogy erdőtüzek károsították az elektromos hálózat egyes részeit.

A nagyobb napenergia-termelés azonban mindkét országban hozzájárult a kereslet kielégítéséhez. Görögország idei áramigényének csúcspontján, július 24-én a napelemek 3,5 GW-ot fedeztek a teljes 10,35 GW-os áramigényből – közölte az IPTO hálózatüzemeltető.

Még a hűvösebb és kevésbé napsütéses nyugati országokban, például Belgiumban is a napenergia fedezte a déli áramigény-csúcsok idején szükséges többletenergia több mint 100 százalékát.

 

Európában csökken az energia iránti kereslet

Gyors növekedése ellenére a napenergia a legtöbb országban még mindig viszonylag kis hányadát teszi ki az energiamixnek, ahol a szél-, gáz-, szén- és atomenergiaforrások jellemzően az év során a kereslet nagy részét fedezik. Elemzők szerint egy másik tényező is hozzájárult ahhoz, hogy Európa energiarendszerei ezen a nyáron is működtek: az áramkereslet összességében viszonylag alacsony volt. Ez a helyzet Európa tavalyi energiaválsága óta, amikor Oroszország leállította az Európába irányuló gázszállításokat.

Az energiaárak Európában még mindig magasak a történelmi szintekhez képest – a fogyasztók és az ipar pedig kevesebb energia felhasználásával reagáltak erre.

Az idei nyáron a szélsőséges hőség időnként megtörte ezt a tendenciát. Összességében azonban a kereslet a szokásosnál alacsonyabb volt – Olaszországban júliusban az átlagos óránkénti áramfelhasználás 4,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022 júliusában, míg Spanyolországban 3,6 százalékkal volt alacsonyabb – derül ki a Refinitiv adataiból.

„Az egyetlen ok, amiért ez elviselhető volt, az az alacsony áramkeresleti környezet, amelyben jelenleg vagyunk” – mondta Gerl a Refinitivtől.

Gyors növekedése ellenére a napenergia a legtöbb országban még mindig viszonylag kis hányadát teszi ki az energiamixnek, ahol a szél-, gáz-, szén- és atomenergiaforrások jellemzően az év során a kereslet nagy részét fedezik. (Fotó: Canva)

 

A tudósok szerint az éghajlatváltozás még rosszabbra fordulhat

A tudósok várakozásai szerint az éghajlatváltozás miatt az elkövetkező években gyakoribbá és még súlyosabbá válnak az olyan hőhullámok, mint amilyeneket Dél-Európa idén nyáron elszenvedett, ami tovább növeli az európai energiainfrastruktúrára nehezedő terheket.

„Energiarendszereinket nem arra tervezték, hogy megbirkózzanak az ilyen helyzetekkel” – mondta Simone Tagliapietra, a Bruegel agytröszt vezető munkatársa.

Még az idei erdőtüzek és a rekordhőmérséklet előtt a tavalyi hőség és a szárazság csökkentette a vízenergia-termelést, akadályozta a tüzelőanyag folyami szállítását, és néhány atomerőmű teljesítményének csökkentésére kényszerített, amikor az erőművek hűtését a folyók magas hőmérséklete korlátozta.

Az Európai Bizottsághoz múlt héten intézett levelében 19 szövetség – amelyek közül 16 az EU-ban működő ipari csoportokat képviseli, köztük a SolarPower Europe-ot – figyelmeztette a döntéshozókat a napenergiával kapcsolatos problémákra. Arra szólítják fel az uniós országokat, hogy gyorsítsák fel az energiahálózatokba történő beruházásokat, és támogassák a napenergiát energiatárolással párosító projekteket, hogy a napenergia elég gyorsan terjedjen az éghajlatváltozással kapcsolatos célok eléréséhez.

„Az energia- és klímaválság megköveteli, hogy példátlan szintre emeljük a napenergia elterjedési arányát. Minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy lépéseket tegyünk a napenergia növekedésének felgyorsítása és az energiapazarlás mérséklése érdekében.” – áll a levélben.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.