Trading

Dacolva a háborús kockázattal, az európai kereskedők Ukrajnában tárolják a gázt

S.Rita | 2023.08.10. 01:00

Az európai gázkereskedők megkezdték a földgáz tárolását Ukrajnában, hogy kihasználják az alacsonyabb árakat és az ott rendelkezésre álló kapacitást, függetlenül a folyamatban lévő háborúból eredő kockázatoktól – közölte három kereskedő és vállalati tisztviselő.

 

Miután Oroszország tavaly februárban megkezdte Ukrajna lerohanását, az Európai Unió nagy mennyiségű gáztárolásra törekedett, hogy ellensúlyozza az orosz kínálat csökkenését, különösen a téli csúcskeresletű hónapokban – írja a Reuters.

 

A tárolók feltöltése

A blokk várhatóan november 1-jéig eléri azt a célt, hogy tárolóit 90%-ban feltöltse.

A kereskedők szerint kereskedelmi szempontból logikus, hogy az EU területén történő tárolás mellett Ukrajnában is tároljanak, hogy kihasználják az olcsóbb árakat a jövőbeni szállítással szemben. A szeptemberi szállításra szánt gáz ára 30 euró (32,96 dollár) MWh-ként, szemben a 2024 első negyedévére vonatkozó 49 eurós határidős árakkal, a TTF holland gáz határidős piac árai szerint.

A cseh EPH csoport a Reutersnek elmondta, hogy az ukrán tároló használata az országba vetett bizalom jele is.

„Az EP Commodities földgázt szállít Ukrajnába és ukrán gáztárolókat használ. Hiszünk az ukrán gázszállító és -tároló rendszerek megbízhatóságában, amelyek még egy ilyen mérhetetlenül nehéz háborús helyzetben is bizonyítottak” – mondta Miroslav Hasko, az EPH EP Commodities elnöke, aki mennyiségről nem beszélt.

Az uniós országok gáztárolói augusztus 7-én 87%-ban voltak feltöltve a GIE átláthatósági platform szerint.

„Pozitív tendenciát látunk a külföldi kereskedők által a tárolólétesítményeinkbe történő gázbetáplálásban” – írja közleményében az ukrán állami tulajdonú Ukrtransgas, amely a Naftogaz csoport része. A Naftotgaz szerint a külföldi vevők több mint 10 milliárd köbméter tárolókapacitást használhatnak az ország mintegy 30 milliárd köbméteres kapacitásából, főként az ország nyugati részén, amely messze van a frontvonaltól.

 

Kockázatot kell vállalni

A szlovák állami tulajdonú SPP, amely a szlovák piac nagy részét részben orosz gázzal látja el, közölte, hogy megvizsgálja az ukrán tárolók használatának lehetőségét, mivel a szlovák tárolók már 90%-ban megteltek.

„Az ukrajnai gáztárolást az egyik érdekes üzleti lehetőségnek tartjuk, amelyet jelenleg mérlegelünk” – mondta az SPP a Reutersnek.

Más európai kereskedők szerint kockázatot jelentenek az esetleges katonai csapások, illetve az a kérdés, hogy mi történik a hálózattal, ha Oroszország leállítja az Ukrajnán keresztül nyugatra küldött gáz szivattyúzását.

„Képzeljük el, hogy egy jól célzott rakéta eltalál egy kompresszorállomást vagy más infrastruktúrát. Ezt a kockázatot vállalni kell” – mondta Martin Pich, a cseh MND cég kereskedési vezetője. Szerinte a jelenlegi árkülönbözetek mellett a volumenek nem lehetnek nagyok, de a spotárak csökkenése esetén megnövekedhetnek. Az MND kereskedését nem kommentálta.

 

Kedvező téli kilátások

A Bruegel agytröszt szerint a múlt hónapban Ukrajna mintegy 10%-kal tudta növelni Európa tárolókapacitását.

„Az Ukrajnában rendelkezésre álló további 100 TWh kapacitás kihasználása szép lökést ad Európa téli kilátásainak, illetve Ukrajna jövedelmének” – állítja a Bruegel.

Az ukrajnai tárolásra szánt gázt bárhol meg lehet vásárolni, és a Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából érkező csővezetékekben valós vagy virtuális áramlással lehet szivattyúzni. Megszaporodtak a jelentkezések arra a vezetékre, amely az orosz gázt Ukrajnából Szlovákiába szállítja a Velke Kapusany-i határnál az Ukrajnába irányuló áramlások – virtuális fordított áramlások – számára. Ezek július óta napi 10 millió köbmétert is elérik. A Szlovákiából Ukrajnába irányuló fizikai áramlások szintén augusztusban kezdődtek meg a budincei ponton keresztül, napi 17 millió köbméter körüli mennyiséggel.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.