Innováció

Robotikával és mesterséges intelligenciával teszik hatékonyabbá az újrahasznosítást

Devenyi Dalma | 2023.08.12. 01:00

A hulladékkezelő vállalatok mesterséges intelligenciát és robotikát kezdtek alkalmazni az újrahasznosítás megkönnyítésére.

 

Az újrahasznosítás bonyolult és összetett folyamat, és nemcsak a fogyasztók, hanem az újrahasznosítást végző vállalatok számára egyaránt. Ugyanakkor, mint sok más területen, a mesterséges intelligencia itt is segíthet – írja a CNBC.

Eddig piszkos és nehéz feladat volt meghatározni, hogy pontosan mi is van az újrahasznosító üzemekbe érkező hatalmas szemét rengetegben. Az emberek látása nem elég gyors a hatékony munkához, de ahhoz, hogy mindet megfelelően újrahasznosítani lehessen, meg kell különböztetni egy tejesdobozt egy sörösdoboztól vagy egy mosószeres kancsótól.

 

Innováció a hatékonyabb munkáért

Most olyan cégek, mint az AMP Robotics, a Machinex, a Recycleye és egy kaliforniai startup, az EverestLabs, a mesterséges intelligenciát és a robotikát használják az újrahasznosítás megkönnyítésére. Céljuk az, hogy egyszerűsítsék, felgyorsítsák és javítsák a hulladékkezelés folyamatát.

A mesterséges intelligencia és a robotkarok miatt azt tapasztaltuk, hogy az üzemek 10, 20, 30%-kal többet hasznosítanak, mint ahogy azt korábban tették. Több millió dollárt veszteség landolt a szeméttelepeken, most az AI segítéségével képesek azonosítani több nyersanyagot, amit a robotkarokkal kinyernek – mondta JD Ambati, az EverestLabs vezérigazgatója.

Az EverestLabs 3D-s mélységérzékelő kamerákat helyez el az újrahasznosító szállítószalagokon. A kamerák minden egyes képkockán akár 200 tárgyat is képesek azonosítani. Az AI-szoftver 12 milliszekundumon belül meg tudja állapítani, hogy melyek ezek a tárgyak, és milyen típusú csomagolást tartalmaznak.

Adatokat kapunk a márkákról, a csomagolástípusokról, az anyagtípusokról, valamint arról, hogy ezekből mennyi kerül hasznosításra és újrafelhasználásra, és mennyi kerül a szeméttelepre – emelte ki Ambati vezérigazgató.

 

Robotika az újrahasznosításban

A mesterséges intelligencia segít növelni az újrahasznosítható anyagok potenciális felhasználását. Ehhez jönnek még a robotkarok, amelyek szerinte háromszor-négyszer hatékonyabban emelik ki a csomagolást, mint az emberek. Ez nagy költségmegtakarítást jelent az olyan nagy hulladékkezeléssel foglalkozó vállalatok számára, mint az SMR.

A munkaerő kihívás a mi üzletágunkban, mint a gazdaság nagy szegletében. Ha a munkakörök egy részét, amelyeket egyébként emberekkel kellene betöltenünk, egy olyan robottal helyettesíthetjük, amely ezt költséghatékonyan tudja elvégezni, az nyilvánvalóan jó az üzletnek és a működésnek is – mondta Tom Outerbridge, az SMR elnöke.

Az EverestLabs mögött a Translink Capital, a NEC Orchestrating Future Fund, a BGV, a Sierra Ventures, a Morado Ventures és az Xplorer Capital vállalkozások is az ügy mögött állnak.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.